AM ontwikkelt 850 woningen in Zwols stadsdeel WärtZ

De gemeente Zwolle en de NS hebben gebiedsontwikkelaar AM geselecteerd om het voormalige bedrijventerrein bij NS-station in Zwolle te ontwikkelen tot WärtZ, een stadsdeel met 850 woningen.

Daarnaast is er 26.500 m² oppervlakte voor onderwijs, bedrijfsleven, horeca en buurtfaciliteiten gereserveerd. Het pronkstuk van het district moet de getransformeerde fabriek en opslagplaats van Wärtsilä worden, met een kenmerkend golvend dak, bekroond door een zwevend appartementenblok van hout. De hal was jarenlang het domein van de Finse motorenbouwer Wärtsilä. In de hal, een ontwerp van MVRDV, vestigen zich innovatieve startups, creatieve bedrijven en onderwijs- en onderzoeksinstituten.

Tegenwicht

Project WärtZ beslaat een totale oppervlakte van 9,5 hectare en bestaat uit drie verschillende gebieden ontworpen door Orange Architects en MVRDV. De industriële looks van het nieuwe stadsdeel moeten  tegenwicht bieden aan het monumentale centrum van Zwolle. De bouwstart staat voor 2025 gepland. WärtZ staat voor Wild, Art, Raw, Tech in Zwolle.

“Ik beschouw WärtZ als de gedurfde zus van het historische stadscentrum”, zegt Doeschka Bos, ontwikkelingsmanager bij AM. “De mix van woningtypes, onderwijs, voorzieningen en functies zorgt voor een sterk sociaal weefsel en biedt kansen voor iedereen. Ondernemers, onderwijsinstellingen, de Spoorzone Zwolle Innovation District Foundation en nieuwe initiatieven in Zwolle zijn allemaal vanaf het begin betrokken geweest bij het planningsproces."

Het plan voor het woongedeelte omvat drie gebouwen met gemengd gebruik en een groen landschap ontworpen door LOLA Architects. Het district geeft wandelaars, fietsers en gebruikers van openbaar vervoer de ruimte met autoluwe zones, multifunctionele parkeerhubs en een fietsinnovatiecentrum.