ABN Amro: light industrial opkomend beleggingssegment met laag risicoprofiel

De groeiende vraag van microbedrijven naar kleine bedrijfsgebouwen trekt beleggers, concluderen sectoreconomen van ABN Amro in een  verkenning van een markt die nog vaak onder de radar blijft. 

Kleine bedrijfsgebouwen kunnen rekenen op een sterke vraag, In totaal werd vorig jaar 2,5 miljoen m2 aan kleine bedrijfsruimte in gebruik genomen. De leegstand bij dergelijke objecten is met 1,9% bijzonder laag. De markt is krap. Ook in de eerste helft van 2024 is de beleggingsmarkt van kleine bedrijfsgebouwen stabiel.

De veelzijdigheid van deze gebouwen maakt ze geschikt voor een breed scala aan gebruikers. Van oudsher zijn kleine bedrijfsgebouwen op bedrijventerreinen het domein van lokale mkb-ondernemers en vaak in eigendom van de gebruiker. Recent zijn ontwikkelaars en beleggers actiever geworden op die markt. Gebruikers zelf schatten de flexibiliteit van huren ook steeds meer op waarde, waardoor de vraag naar huur in verhouding tot koop toeneemt.

Laag risicoprofiel

Niet toevallig is light industrial, aldus ABN Amro, juist afgelopen jaren een opkomend beleggingssegment. Door de hogere rente zijn dure vastgoedobjecten – vaak gefinancierd met geleend geld – minder haalbaar geworden. Kleinere bedrijfseenheden zijn goedkoper en makkelijk zonder veel geleend geld te financieren. En er zijn meer dan voldoende huurders, ook als er door gemeenten en omgevingsdiensten scherper wordt toegezien op de eindgebruiker. Er is daarmee sprake van een laag risicoprofiel en de beheerskosten voor beleggers zijn acceptabel.

Doordat de renovatie-opgave groot is, maar renoveren niet altijd rendabel, kan het aantal herontwikkelingen, aldus de onderzoekers, de komende jaren toenemen. Dit biedt een goede kans voor ontwikkelaars en beleggers om toekomstbestendige bedrijfsgebouwen neer te zetten die een gezond financieel beleggingsperspectief combineren met kwalitatief goede en duurzame huisvesting voor lokale bedrijven.

 

img
Redacteur
Profiel