ABC Planontwikkeling realiseert hoogbouw naast station Arnhem

Station Arnhem Centraal krijgt er in 2022 met het gebouw Podium 26 twee torens bij voor wonen, ontspannen en werken. ABC Planontwikkeling uit Arnhem wil er een 'microstad' gaan bouwen.

 

Op de laatste hoogbouwlocatie van het Arnhemse station, op het zogenoemde 'stadsbalkon' tussen de Rijntoren en de megabioscoop van Pathé, moet begin 2022 een gebouw staan met twee torens die 30 en 50 meter hoog worden. Podium 26 gaat als het ware trapsgewijs Pathé (zo'n 35 meter hoog) verbinden met de bestaande Rijn- en Parktoren (circa 70 meter hoog. ABC Planontwikkeling, dat woensdag de contracten tekende met grondeigenaar Nederlandse Spoorwegen, spreekt van een 'microstad' met meerdere functies op 15.000 m²: horeca en flexibele werkplekken op de transparante onderste etages, daarboven flexibele kantoorruimte en op de bovenste verdiepingen 30 tot 60 woningen.

ABC won met een schets van het Amsterdamse architectenbureau Verhoeven CS en het hoogste bod een prijsvraag die grondeigenaar NS in 2016 uitschreef voor het perceel. De architect liet zich voor de gevel van het gebouw inspireren door een uitgerekte netpanty van modeontwerpster Iris van Herpen. Zij leerde het vak in Arnhem. Jasper van Emstede van de NS: ‘Het heeft een hoge toegevoegde waarde voor de gebruikers van het Arnhemse stationsgebied door de combinatie van functies en concepten.’

Gerelateerde artikelen: