Tijdelijk Zuiderstrandtheater klaar voor gebruik

Na een bouw van 10 maanden is het Zuiderstrandtheater op het voormalige Norfolk terrein in Scheveningen klaar voor gebruik. Donderdag wordt het officieel geopend.

Na een bouw van 10 maanden is het Zuiderstrandtheater op het voormalige Norfolk terrein in Scheveningen klaar voor gebruik. Donderdag wordt het officieel geopend.

Het Zuiderstrandtheater is, binnen het budget van € 14 mln, gebouwd als tijdelijke vervanging van de theaters aan het Spuiplein. Deze theaters krijgen een nieuw onderkomen aan het Spuiplein en zijn onderdeel van de gebiedsontwikkeling Spuikwartier. De plannen voor het Spuikwartier zijn echter door het nieuwe stadsbestuur een jaar uitgesteld.

Volgens de gemeente komt desondanks het Zuiderstrandtheater niet leeg te staan. Het komende theaterseizoen worden 75 tot 100 avonden geprogrammeerd. Na het TodaysArt Festival volgen onder meer de Dag van Scheveningen, de installaties en exposities van het Volkspaleis en Mozartopera's. Het theater dient volgend jaar ook als het hoofdkwartier voor de Volvo Ocean Race.

Direct bij het theater komen circa 450 parkeerplaatsen voor auto's. Dit aantal kan naar behoefte worden uitgebreid. Vanaf oktober 2014 gaat buslijn 22 langs de Houtrustweg en komt er een bushalte op het terrein, direct naast de voordeur van het theater.

Op het Norfolkterrein, direct naast de Scheveningse haven, zijn twee tijdelijke gebouwen verrezen: een theater met een kleine 1000 stoelen en foyers die uitkijken over haven en zee. En een hoofdkantoor dat plaats biedt aan zowel de kantoren als de repetities van het Residentie Orkest. De bouw is in november 2013 gestart en is geheel volgens planning verlopen.