Top-100 Beslissers 2019: Top-4 Ingenieursbureaus

De Nederlandse ingenieursbureaus spelen een voorname rol in de vastgoedwereld, van China tot het Midden-Oosten, bij het ontwikkelen van vliegvelden en complete woonwijken tot herontwikkeling van steden.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 25 januari 2019

Op de vastgoedmarkt wordt hun rol vaak geminimaliseerd, omdat zij vaak niet risicodragend kunnen participeren. Rob van Dongen van Antea wil dat tij keren en wil een grotere rol spelen bij binnenstedelijke ontwikkeling.

(1) Arcadis, Peter Oosterveer
Met 27.000 werknemers is Arcadis groter dan de grootste bouwer en een grotere werkgever dan ABN Amro. De omzet en winst zijn daarbij vergeleken bescheiden: € 3,2 mrd en € 72 mln winst.

(2) Antea Group, Rob van Dongen
Gerard Sanderink is de architect van een conglomeraat met Antea, Strukton en Centric met nu in totaal 10000 werknemers, € 2,4 mrd omzet en € 40 mln winst, met een speerpunt in vastgoed in Nederland. Sanderink is voor 95% eigenaar. Rob van Dongen is ceo van Antea. Hij heeft een speciaal team opgetuigd dat een brug moet slaan tussen commercieel ontwikkelaars en ingenieurs.

(3) Fugro, Mark Hein
Fugro heeft 10.000 mensen op de pay-roll, met € 1,5 mrd omzet. Het was een van de grootste verliezers op de beurs (€ 160 mln verlies), omdat Fugro veel omzet haalt in de olie-industrie.

(4) Royal Haskoning DHV, Erik Oostwegel
Royal Haskoning heeft 5100 werknemers en behaalde € 609 mln omzet en € 13 mln winst. RHDHV heeft stedelijke ontwikkeling als speerpunt. Directeur van die divisie is Jan de Wit.