First Sponsor koopt De Oliphant en Dreeftoren in Amsterdam Zuidoost

Triuva heeft het kantoorgebouw De Oliphant in Amsterdam Zuidoost verkocht aan de First Sponsor Group. Het ligt tegenover de Dreeftoren, een kantoorpand dat First Sponsor samen met kantoor Blue Wings vorig jaar aankocht uit de boedel van Jan-Dirk Paalberg.

Waarnemers in de markt schatten het verkoopbedrag van De Oliphant iets onder € 20 mln. 

De opwaartse trend in de Amsterdamse markt in combinatie met een verminderde ontwikkelpotentie in Amsterdam Zuidoost maakt het volgens de betrokken adviseur strategisch zeer interessant voor Triuva het gebouw te verkopen en te profiteren van deze bijzondere marktsituatie.
Het kantoorgebouw De Oliphant uit 1992 (eerste foto) was tussen 1993 en 2015 verhuurd aan de ING Bank. Triuva heeft het kantoorgebouw aan de Haaksbergweg 4 verworven in 2001 en een herontwikkelingsplan gemaakt om het leegstaande gebouw aan te passen aan de eisen die heden ten dage aan moderne kantoorruimte worden gesteld. De Oliphant wordt daarbij in de markt gezet als 'The Sharing Tower'.
Het 16-verdieping tellende postmoderne gebouw De Oliphant is gelegen nabij de Amsterdam Arena en heeft een totale oppervlakte van circa 14.000 m². Het herontwikkelingsplan voorziet eveneens in de uitbreiding van het gebouw tot 22.000 m².

Dreeftoren aangekocht uit boedel Paalberg
First Sponsor Group uit Singapore heeft al meer aankopen gedaan in Nederland. Meest recent is de aankoop van twee kantoorpanden in oktober 2016, waarvan een (de Dreeftoren) recht tegenover De Oliphant. De Dreeftoren (tweede foto) en Blue Wings in Amsterdam Zuidoost stonden op de rol voor een executieveiling, maar de belegger kocht ze onderhands voor € 12,15 mln van Merwede Group, waar de veroordeelde Jan-Dirk Paalberg mede-eigenaar van was. Van der Valk Investments aasde met AG Aachen Arkaden Coöperatieve ook op dit vastgoed, maar vistte met een lager bod van € 11,4 mln achter het net. Dat blijkt uit een gerechtelijke uitspraak. Waarschijnlijk was het aanvankelijke plan om de toren te transformeren tot een Van der Valk Hotel.
De 12.000 m² grote Dreeftoren aan de Haaksberg 3-73 werd gebouwd in 1991 en Blue Wings (2500 m²) aan de Paasheuvelweg 39-50 is nog ouder.

Holiday Inn en Delta Lloyd
Eerder kocht First Sponsor Holiday Inn en Holiday Inn Express bij station Bijlmer en kantoorgebouw Zuiderhof I (huurder Van Doorne) aan de Amsterdamse Zuidas. In 2015 nam de investment manager de kantorenportefeuille van Delta Lloyd (16 kantoorpanden) over voor een bedrag van € 226 mln. Het woningproject samen met Provast aan de Maas in Rotterdam is inmiddels verkocht aan CBRE Global Investors. First Sponsor blijkt hier meer de rol van projectfinancier te vervullen.

Triuva Kapitalverwaltungsgesellschaft, voorheen IVG, is een aanbieder en beheerder van gestructureerde vastgoed producten voor institutionele beleggers met een beheerd vermogen van circa € 9,8 mrd. Triuva is een geïntegreerd investering platform met een netwerk van kantoren verspreid over Europa en jarenlange expertise. TRIUVA richt zich met name op commerciële vastgoed in de kantoor-, retail- en logistieke sector in Europa.

Triuva werd bij de transactie met De Oliphant geadviseerd door Van Gool Elburg Vastgoedspecialisten, CMS en PWC. First Sponsor Group werd geadviseerd door CBRE, NautaDutilh en Loyens & Loeff.