Dure winkelstraten houden resultaten Vastned op peil

De resultaten van Vastned in de premium city high streets compenseren voor een groot deel de dalingen van de high street en non-high street shops. Dat zegt Vastned in de trading update over Q1 2016. 

Vastned past de verwachtingen over heel 2016 niet aan, er wordt een direct resultaat voor 2016 van € 2,30 - € 2,40 per aandeel verwacht.

Over de gehele portefeuille nam de bezettingsgraad in Q1 2016 af naar 96,7% (eind 2015: 97,9%). Deze daling werd vooral veroorzaakt door het aflopen en niet verlengen van een aantal reguliere en tijdelijke huurcontracten voor high street en non-high street shops in Nederland. De bezettingsgraad van premium city high steet shops bleef onveranderd hoog op 99,5% (eind 2015: 99,7%).

De nieuwe huurcontracten die Vastned afsloot in de high streets en non-high streets werden afgesloten tegen lagere huurwaardes. Op de premium city high streets werden echter huurstijgingen gerealiseerd. Op 34 nieuwe huurcontracten met een totale huurwaarde van € 2,4 mln werd een huurdaling van € 80.000 gerealiseerd in Q1 2016.

In Q1 2016 kwamen er als gevolg van faillissementen onder retailers in Nederland bij Vastned in eerste instantie vijf high street shops vrij. Scapino en La Place besloten de high street shops van Vastned na de doorstart van hun formules op deze locaties voort te zetten. Hierdoor zijn drie van deze vijf high street shops weer verhuurd. Dit ging echter wel gepaard met huurverlagingen.

Verder had Vastned één retailunit verhuurd aan V&D op het Buikslotermeerplein in AmsterdamNoord. Momenteel voert Vastned afrondende gesprekken met drie retailers voor dit pand van ruim 9.000 vierkante meter. Zodra de huurcontracten zijn getekend, kan gestart worden met de verbouwing, zodat de drie nieuwe huurders vervolgens hun winkels kunnen openen. Dit zal naar verwachting in de loop van 2017 zijn.