Eric de Clercq Zubli en Vincent Klunne: ‘Wij gaan niet mee met de grillen van de markt’

Van adviseur van miljarden-beleggingen en ontwikkelaar van commercieel vastgoed naar ontwikkelaar van omvangrijke woonprojecten: in de serie doorstarts neemt Fountainheads van Eric de Clercq Zubli en Vincent Klunne een bijzondere plaats in.

Vastgoedadviseur Eric de Clercq Zubli koos bewust voor zelfstandigheid na zijn tijd bij JLL. In deze editie voor het eerst de resultaten van deze switch: een kleine 1000 woningen en bijkomende voorzieningen, onder andere in Groningen.

Zubli wilde na de jaren van advies nu door fysieke ontwikkeling toegevoegde waarde leveren. In zijn speurtocht ontmoette hij Vincent Klunne, die lezers zullen associëren met vastgoedontwikkelaar Burginvest. Van een van zijn specialiteiten, het ontwikkelen van golfbanen in Nederland en Slowakije, genieten Klunne en Zubli nog elke dag: ze werken vanuit de bekende, door Klunne ontwikkelde Golfsociëteit De Lage Vuursche.

Samen ontwikkelden Klunne en Zubli voor Fountainheads een plan van aanpak voor ontwikkeling met toegevoegde waarde als drijfveer. Speerpunt werd betaalbaar wonen voor iedereen, met daarbij één belangrijke randvoorwaarde: direct grenzend aan groen of water. Kortom, bereikbaar wonen op een kwalitatief mooie en gezonde plek.

Dat was voor Zubli op zich niets nieuws. Hij probeerde altijd al het vak te professionaliseren. Daarbij keek hij ook over de grenzen, mede dankzij de kennis die hij door de jaren heen vergaarde bij Insead en Harvard en bij JLL in Londen. Hij was ook een van de eerste Masters of Real Estate in Nederland die een ceo-rol verkreeg.

Bij JLL manifesteerde die aanpak zich onder meer in een voortrekkersrol op het gebied van transparantie en data. Hij was lid van de raad van toezicht van RealNext – het mede met PropertyNL ontwikkelde transparante aanbodsysteem voor commercieel vastgoed.

Omdenkers

Zubli en Klunne hebben er goed over nagedacht of er voor Fountainheads plek is naast de grote woningontwikkelaars die Nederland heeft. Met de grootste, BPD, ontwikkelt Fountainheads nu het project in Groningen. ‘Dan moet je vooraf goed weten welke toegevoegde waarde je als nieuwe speler hebt. Woningontwikkelaars beschikken over financiële slagkracht en brede ontwikkelmachines en zijn bekend bij alle stakeholders.’

Waarin is Fountainheads dan onderscheidend? ‘Wij zijn de ondernemer in het proces, de omdenkers. Wij zijn een allround partner. Institutionele ontwikkelpartijen hebben ons nodig voor een fundamenteel andere, complementaire benadering van vastgoed; innovatief en creatief, waarde scheppend en met een hoge snelheid.’

Wat is dan zo fundamenteel anders aan een ontwikkelcombinatie met een partner als Fountainheads? ‘Grotere partijen richten zich traditioneel primair op kwantiteit en werken daarbij vanuit volledig gestandaardiseerde ontwikkelprocessen. Wij als kleine, wendbare partij denken niet langs die vastgelegde lijnen, zijn veel flexibeler en maken als ondernemer vanuit onze brede vastgoedachtergrond het onmogelijke mogelijk. Wij creëren de opportunity die er daarvoor niet was.’

Sterke partner

In Groningen gebeurde dat door van een Amerikaanse belegger van ruim 2 hectare strategisch gelegen binnenstedelijke grond te verwerven, inmiddels onderdeel van een grootschalige woonontwikkeling van 2400 woningen. Door vervolgens samen op te trekken met BPD, en tevens onderweg het belang te vergroten naar 4 hectare, wordt het initiële idee nu realiteit.

Zubli en Klunne werken daarbij vanuit een onderscheidende gemeenschappelijke noemer: de maatschappelijke context en daarmee samenhangende integriteit.

De maatschappelijke context komt tot uiting in het concept: bouwen op fysiek gezonde locaties, en voor iedereen bereikbaar. Integriteit in het vinden van een gezonde balans, waarbij concepten niet voortdurend worden aangepast aan de grillen van de markt of eigen gewin. Daarmee is Fountainheads met zijn creatieve en ondernemende benadering voor alle stakeholders een sterke partner.

Eric de Clercq Zubli
Eric de Clercq Zubli was 26 jaar lang verbonden aan Jones Lang LaSalle (JLL), waarvan de laatste zes jaar als ceo van het Nederlandse bedrijf. Hij begon zijn carrière bij Jones Lang Wootton, waar hij in eerste instantie verantwoordelijk was voor het Agency-team in Utrecht en vervolgens in Amsterdam langjarig lead director van de Capital Markets-divisie is geweest. Hij was in die functie direct betrokken bij vastgoedtransacties ter waarde van meer dan € 5 mrd. Zubli was onder meer verantwoordelijk voor de verkooptransactie voor Philips van de High Tech Campus in Eindhoven en de verwerving namens de Staat van acht rechtbanken. In 2012, nadat hij binnen JLL alles gezien en gedaan had, nam hij afscheid. Zubli is bouwkundig ingenieur en bezit tevens een Master in Business Administration en een Master in Real Estate.

Vincent Klunne
Vincent Klunne was vanaf 1987 als aandeelhouder betrokken bij het opzetten, beheren en uitbouwen van een aantal ontwikkelingsbedrijven in Nederland, waaronder Burginvest. Hij was in die periode direct verantwoordelijk voor meer dan € 2 mrd aan vastgoedontwikkelingen. Hij ontwikkelde grootschalige kantoorgebouwen voor gebruikers als IBM, Philips, DSM en KNP en voor beleggers, waaronder het Kanaalcentrum in Utrecht, de Wilhelminahof (rechtbank en rijkskantoren) in Rotterdam en de penitentiaire inrichting in Lelystad. Klunne begon zijn carrière bij Knight Frank in Amsterdam/Londen en trad daarna in dienst bij Zadelhoff als directeur van de nationale taxatieafdeling. Hij sloot die periode af als directeur van de vier Zadelhoff-kantoren in Zuid-Nederland.

The Fountainhead – De Eeuwige Bron
Het bedrijf Fountainheads is een ode aan The Fountainhead – in de Nederlandse vertaling De Eeuwige Bron – een roman uit 1943 van de Russisch/Amerikaanse schrijfster Ayn Rand.
Het boek was bij uitkomen niet onomstreden: twaalf uitgevers wezen het manuscript af. Het werk is omschreven als een pleidooi voor het individualisme van de scheppende mens versus de collectivistische onderdrukker van het creatieve potentieel van de mens. Rand, die in 1926 uit Rusland vluchtte, zag het als haar missie om Amerika te behoeden voor het socialisme dat Europa in zijn macht zou hebben.
Tijdens het Holland Festival 2014 ging in de Stadsschouwburg Amsterdam een bewerking van The Fountainhead in première, drie jaar voordat Eric de Clercq Zubli en Vincent Klunne met hun bedrijf begonnen.
Het boek past bij het vastgoed: hoofdpersoon is student architectuur Roark die van de academie wordt gestuurd en veel tegenslagen krijgt te verwerken, onder meer via de media. Het sensatieblad The Banner, eigendom van mediamagnaat Wynand, beïnvloedt de publieke opinie door architectuurcriticus Ellsworth Toohey. Toohey promoot progressieve en sociale architectuur en schrijft architecten zoals Roark kapot. Uiteindelijk krijgt de architect toch een opdracht. Het gaat om een tempel die een radicaal seculiere kerk verbeeldt, met een standbeeld van een naakt. Toohey maakt er zo’n schandaal van dat Roark zijn kantoor moet sluiten. Toch veert Roark weer op en hij maakt een plan voor goedkope woningen, maar ambtenaren en lobbygroepen misvormen zijn plannen zodanig, dat Roark het afgewerkte bouwwerk opblaast. Hij wordt strafrechtelijk vervolgd, maar krijgt vrijspraak na een indrukwekkend pleidooi. Uiteindelijk krijgt hij een opdracht van niemand minder dan de gehate mediamagnaat om de grootste wolkenkrabber van New York te bouwen.

Grootste binnenstedelijke ontwikkeling van Groningen
Het gebied rond het Eemskanaal, tussen het Damsterdiep en de Sontweg, verandert de komende jaren in een nieuw woon–werkgebied: Stadshavens.
Stadshavens, een gezamenlijk initiatief van onder meer Fountainheads en BPD, is een transformatie van een voormalig bedrijventerrein in een groene, stedelijke wijk met wonen, werken en verblijven. Er komen in totaal 2400 woningen, 30.000 m² met commerciële en maatschappelijke functies en een Havenpark.
De straten van Stadshavens zijn autoluw, met extra investeringen in fiets- en wandelpaden, kades en extra pleinen als ontmoetingsruimte. Het Damsterdiep verandert in een groene stadslaan en op het terrein van de zandoverslag komt een groot park met veel groen en ruimte voor sport en spel.
Om plaats te maken voor de nieuwbouw verdwijnt het bedrijven- en industrieterrein langs het Eemskanaal. Karaktervolle gebouwen in het gebied, zoals de EMG-silo, de zakkenloods en de Cova-schoorsteen, blijven behouden. De combinatie van moderne en historische gebouwen maakt Stadshavens tot een eigenzinnig stukje stad.
Stadshavens mikt met verschillende huur- en koopprijzen op een gemengde bevolking van jong en oud, vrijgezellen en gezinnen. Minimaal 15% van de woningen is bedoeld voor sociale huur en 10% voor middenhuur. Om Stadshavens te mogen bouwen, is het omgevingsplan (vroeger ‘bestemmingsplan’) inmiddels gewijzigd.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 10, 25 oktober 2024