Na sanering woningen op oude stek metaalbedrijf Woerden

Op een bedrijventerrein in Woerden wordt de voormalige locatie van een metaalbewerkingsbedrijf gesaneerd. Daarna moeten er woningen komen. 

De provincie Utrecht, de voormalige eigenaren en de nieuwe eigenaar OMU (Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht) hebben een overeenkomst ondertekend voor de bodemsanering van de locatie aan de Hoge Rijndijk 7 in Woerden. Hierdoor wordt herontwikkeling naar woningbouw toch mogelijk.

Ontwikkelaars haakten af

Op de locatie is in de jaren na de tweede wereldoorlog door de activiteiten van een metaalbewerkingsbedrijf een ernstige bodemverontreiniging ontstaan. Potentiële markpartijen voor herontwikkelingen naar woningbouw, haakten de afgeopen jaren steevast af vanwege de hoge saneringskosten die kunnen oplopen tot bijna € 1 miljoen. Op grond van de huidige wetgeving zijn de oude eigenaren van het perceel gedeeltelijk aansprakelijk voor de aanwezige bodemverontreiniging.

Het perceel is op 28 maart 2024 overgedragen aan N.V. Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht (OMU), een zelfstandige uitvoeringsorganisatie van de provincie die werkt aan transformatie en herstructurering van bestaande werklocaties. OMU directeur Frank Hazeleger: "We zijn van plan de bestaande gebouwen zo snel mogelijk te slopen en de bestemming te wijzigen naar woningbouw."

Risico voor drinkwatervoorziening

In de tussentijd voert de provincie de bodemsanering uit. Deze moet binnen nu en vier jaar gestart zijn vanwege mogelijke verspreiding naar een naastgelegen grondwaterbescherming- en waterwingebied.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft inmiddels budget beschikbaar gesteld voor dit saneringstraject. Met de verkopers van de locatie is afgesproken dat zij ook een bijdrage doen aan de onderzoeks- en saneringskosten.

Artikelen in de omgeving: