7000 extra woningen rond Den Haag HS

De gemeente Den Haag wil de komende jaren tot 7000 woningen in het gebied Laakhaven bij station HS bouwen en nog eens 1000 à 2500 tussen CS en het Beatrixkwartier. Bij Laan van NOI is plek voor maximaal 2000 extra woningen.

Dat blijkt uit de brief die wethouder Boudewijn Revis dinsdag naar de commissie Ruimte stuurde. Volgens de VVD-wethouder van Stadsontwikkeling en Wonen zijn er jaarlijks 3500 nieuwe woningen nodig om de verwachte bevolkingsgroei van 4000 tot 5000 inwoners per jaar op te vangen. Het collegeprogramma ging nog uit van een woningbouwopgave van jaarlijks 2500 woningen. 

Vooral bij station Den Haag Hollands Spoor en naast de Utrechtsebaan kan de hoogte in worden gegaan. Bij HS wil het gemeentebestuur geen hoogtebeperking. Nu geldt een maximum van 140 meter. Toch verwacht Revis niet dat ontwikkelaars snel hoger dan 150 meter zullen bouwen, dit vanwege de hoge kosten. 

Life Makes Sense
De strook bouwgrond naast HS waar vroeger de postexpeditie was gevestigd is in handen van Life Makes Sense, een combinatie van de Belgische ontwikkelaar Life en de Haagse ontwikkelaar Sens Real Estate. Zij hebben ook het gebouw The Globe (winkels, leisure en kantoren) en het monumentale postgebouw in handen. De Waldorpstraat wordt groen ingericht en gaat een aantrekkelijke echte stadsstraat worden. Dit is nu een drukke weg en die overgestoken moet worden om de Haagse Hogeschool te kunnen bereiken vanaf het station. De verbinding naar de andere zijde van het spoor en naar De Binckhorst moet ook worden verbeterd. De nieuwe reizigerstunnel van HS die binnenkort opengaat is een eerste stap.

Sinds het jaar 2000 is Den Haag gegroeid van 460.000 naar nu bijna 535.000 inwoners. Alle prognoses wijzen erop dat die groei de komende 25 jaar doorzet met zo´n 4000 à 5000 inwoners per jaar. Dat vraagt volgens Revis niet alleen om nieuwe woningen, maar ook om werkgelegenheid, om voorzieningen en een buitenruimte die de stad aantrekkelijk en leefbaar maken. Met de bevolkingsgroei, groeit ook de vraag naar ruimte voor werk en voorzieningen.

'Nu kantoren weer in trek zijn, is transformatie van lege gebouwen evenmin een oplossing' schriijft wethouder Revis is zijn commissiebrief. 'Zonder hoogbouw rond de stations dreigt het groen in de stad te verdwijnen en bezwijkt de bestaande infrastructuur onder de extra reisbewegingen.'

Hoogbouwcluster
Aan de Laakhavenzijde van station HS komt, naar voorbeeld van het Strijkijzer, een hoogbouwcluster tot ontwikkeling. Laakhavens is met de Campus Haagse Hogeschool bij station Hollands Spoor volgens de wethouder al een vitaal onderdeel van het CID. 'De komende jaren wordt de campus verder versterkt door het gebied intensiever te bebouwen met een veel gemengder programma, de buitenruimte structureel te verbeteren en te vergroenen en een voorzieningenstructuur te realiseren die past bij een centrumstedelijk woonmilieu.'
Er is hier ruimte om 5.000 tot 7.000 woningen toe te voegen. De Struyk locatie en het Spiegelgebouw (een verouderd kantoorpand aan de overzijde van de Rijswijkseweg) maken ook deel uit van het plangebied. 

Overkluizing
Tussen station Den Haag Centraal en het Beatrixkwartier is ruimte voor 1000 tot 2500 woningen. Zo wordt aan de oostzijde van CS de Utrechtse Baan overkluisd om de barrière tussen centrum, het station en Haagse Hout te slechten. Door verdere overkluizing ontstaat in het gebied tussen de Malietoren en de Grotiusplaats ruimte voor hoge woontorens, kantoren en een groene openbare ruimte. Op de Grotiusplaats ontwikkelt Provast 2 woontorens met in totaal 500 woningen.

Sloop SZW is mogelijk
Rond station Laan van Nieuw-Oost Indië is ruimte voor 1200 tot 2000 extra woningen. Station Laan van NOI moet zich daarbij ontwikkelen tot een volwaardige stadsentree voor Den Haag én Voorburg. Zo komt er een nieuw, hoogwaardig stationsplein en een nieuwe stationsonderdoorgang naar de Van Alphenstraat. Het stadsbestuur gaat een nieuw planologisch kader maken, ook voor het voormalige ministerie van SZW. Het vorige gemeentebestuur eiste transformatie van Sociale Zaken. Het nieuwe bestuur staat ook volledige sloop toe. Concrete projecten noemt Revis niet.

Deze zogeheten gebiedsagenda’s voor de drie prioritaire gebieden zijn eind 2018 gereed voor bespreking in de gemeenteraad. In 2019 zullen dan concrete projecten worden gepresenteerd.