Long stay hotel in kantoorgebouw Rivierstaete

Het kantoorgebouw Rivierstaete in Amsterdam wordt een derde getransformeerd tot een long stay hotel voor bij voorbeeld expats. De overige ruimte in het 27.700 m² grote gebouw houdt na renovatie zijn kantoorfunctie.

Het kantoorgebouw Rivierstaete in Amsterdam wordt een derde getransformeerd tot een long stay hotel voor bij voorbeeld expats. De overige ruimte in het 27.700 m² grote gebouw houdt na renovatie zijn kantoorfunctie.

Dat zegt Cees Gehrels, directeur van Vastint, in een exclusief interview met PropertyNL. Dit interview wordt ook gepubliceerd in PropertyNL magazine no. 6, dat vrijdag verschijnt.
Door Ronald de Blauw


Kantoorgebouw Rivierstaete is gelegen in de Rivierenbuurt aan de Amstel. Sinds Vastint het pand in de zomer van 2013 overnam voor een bedrag van € 18,5 mln, is nog een aantal nieuwe huurders gevonden, waaronder Funda. Voor € 100 per vierkante meter is het gebouw uit 1973 aantrekkelijk geprijsd. Het doel is ook hier om het te herontwikkelen en de gevels en installaties te slopen ‘tot op het bot’, want ‘een beetje renoveren heeft geen zin’, aldus Gehrels.
Mogelijk wordt van de 27.700 m² kantoorruimte voor een derde getransformeerd tot een ‘extended stay concept’ voor onder ander expats. Net als de Leeuwenburg staat dit gebouw op eigen grond en is het goed bereikbaar. De ondergrondse parkeergarage biedt ruimte aan 357 auto’s. Hij denkt niet dat het een probleem wordt om huurders te vinden voor de gerenoveerde kantoorruimte, met een huurprijs die circa € 100 lager zal liggen dan het huurniveau op de Zuidas.

Leeuwenburg
De meest recente aankoop van Vastint is de Leeuwenburg aan de Weesperzijde 190. Hiermee heeft Vastint een van de grootste kantoorgebouwen in Amsterdam in handen gekregen. Directeur Cees Gehrels van Vastint Netherlands wil het op termijn gaan herontwikkelen met een mix aan functies, waaronder wonen. ‘Ik geloof echt in deze locatie, op steenworp afstand van het Amstelstation en met een grote parkeergarage. Een plezierige bijkomstigheid is dat het op eigen grond staat, een bijzonderheid in Amsterdam. Er is voldoende tijd om een plan uit te werken, want de Hogeschool van Amsterdam zal het gebouw zeker nog drie tot vier jaar huren, totdat het nieuwe Rhijnspoortgebouw in de Amstelcampus, op de kop van de Wibautstraat, gereed is.’

Ooit stond aan de Omval en de Weesperzijde de door stoom aangedreven chocoladefabriek van de firma Blooker. Bij de opening in 1886 lag het imposante fabriekcomplex nog aan de rand van de stad. Toen het driekwart eeuw later werd gesloten, greep de bekende Amsterdamse ontwikkelaar en belegger Dijkhuis zijn kans. Dankzij het in 1939 geopende Amstelstation en de snel uitdijende stad was het geen afgelegen industrieterrein meer, maar een centrale en goed bereikbare locatie in Amsterdam.
Dijkhuis bouwde hier toen het grootste kantoorgebouw van Amsterdam, een kolos van 64.000 m² bvo. Na de oplevering in 1978 kocht de Rijkspostspaarbank/Postgiro de Leeuwenburg voor ƒ 116 mln (€ 53 mln) om er zijn hoofdkantoor te vestigen. Dijkhuis ontwikkelde in de jaren ’90 op het voormalige fabrieksterrein ook nog de Rembrandttoren en de Breitnertoren.

De Hogeschool van Amsterdam zag twee decennia later ook de potentie van de plek in en vestigde hier zijn techniekopleidingen en enkele stafafdelingen. HvA telde indertijd ƒ 80 mln neer voor het pand. In 2004 sloot Van der Vorm Vastgoed een sale-and-lease-back overeenkomst met de hogeschool, om het ruim tien jaar later dus weer van de hand te doen. Nu het complex herontwikkeld wordt, kunnen andere functies zoals horeca en wonen worden toegevoegd.

Ontwikkelingspotentie
Vastint heeft nog meer kantoorgebouwen die in de jaren ’70 en begin jaren ’80 gebouwd zijn in portefeuille, met Atlas Arena, Rivierstaete en het Coengebouw in Amsterdam en White Park in Delft als meest sprekende voorbeelden. Ze worden allemaal gekenmerkt door een horizontale geleding van de gevels en witte gevelplaten. Rivierstaete is ontworpen door de Rotterdamse architect Huig Maaskant, bekend van het Groothandelsgebouw, de Scheveningse Pier en de Euromast. White Park bevindt zich recht tegenover de Ikea langs de A13 en het Coengebouw langs de A10 west. Hier is onder andere een business center gevestigd dat Vastint zelf exploiteert.

Het is niet zozeer uit esthetische overwegingen dat deze gebouwen zijn aangekocht, maar meer vanwege de grote ontwikkelingspotentie. Want Vastint koopt het liefst vastgoed waaraan waarde toe te voegen is. Hoewel de belegger voornamelijk bestaande gebouwen heeft gekocht, is een investering in nieuwbouw niet uit te sluiten. ‘Dit is echter evenals bij bestaande kantoren sterk afhankelijk van de kwaliteit van het product, de locatie en de huurders. We zullen in ieder geval geen high-end kantoor op een toplocatie als de Zuidas kopen.’

Ondernemende belegger
Gehrels beschouwt Vastint als ‘een ondernemende belegger’ die lokaal opereert, maar dankzij het buitenlandse netwerk en de financiële slagkracht en de schaalgrootte van het moederconcern grote projecten kan realiseren. Risico gaat het bedrijf daarbij niet uit de weg. ‘Atlas Arena is een mooi voorbeeld. Toen we dat in 2007 samen met White Estate Investments (het latere PingProperties) kochten van Commerz Grundbesitz Investmentgesellschaft (CGI), stond 60.000 m² van de 80.000 m² leeg. Nu is het bijna volledig verhuurd. Van de ruimte die vrijkwam door het recente vertrek van Capgemini (10.000 m²) is al weer 7000 m² verhuurd. Dit zegt veel over de aantrekkingskracht van Atlas Arena.’

Vastint – toen nog Pronam – nam in 2011 alle aandelen over van PingProperties en werd volledig eigenaar van het complex, dat uit zes afzonderlijke gebouwen bestaat met daaronder een grote parkeergarage. Het voormalige hoofdkantoor van Fokker is oorspronkelijk door de architect Dekeukeleire ontworpen en werd in 1983 opgeleverd. Het is grondig gerenoveerd en er zijn ook functies toegevoegd, zoals een kinderdagverblijf, horeca en een Courtyard by Marriott-hotel met 176 kamers. Huurders zijn onder andere de Bijenkorf, Adidas/ Reebok, Epson, Wessanen, Vesteda en Witteveen+Bos.
De samenwerking op fifty–fifty basis met White Estate Investments gold indertijd ook voor Poortcenter in Delft, omgedoopt tot White Park Delft. Ook hier heeft Vastint het gebouw nu volledig in handen.

Gerelateerde artikelen: