Savills: Amsterdam elfde op wereldranglijst hoogste woninghuur

New York voert de wereldranglijst aan van hoogste huren voor woonruimte. Amsterdam staat op de 11de plaats, net boven Dubai en Berlijn.

Dat blijkt uit een onderzoek van vastgoedadviseur Savills. De tophuren in ’s werelds grootste steden blijven stijgen. Huurders met een budget van $2000 per week ofwel ongeveer $8000 per maand kunnen een woning huren met een gemiddelde grootte van  355 m² in 25 wereldwijde topsteden die Savills volgt. Dat is 26 m² minder dan voor de pandemie: sindsdien zijn de huren met 11 procent gestegen.

New York blijft de duurste stad voor tophuren, met $ 2.000 per week voor slechts 84 vierkante meter - 10 vierkante meter minder dan in 2019. Hongkong, Los Angeles, Tokio en Londen zijn de volgende duurste locaties. De huren in deze vijf megasteden zijn gemiddeld met 8 procent gestegen sinds 2019, en voor $ 2000 per week krijg je nu 18,5 m² minder eersteklas woonruimte.

Amsterdam stabiel

Amsterdam geeft een redelijk stabiel beeld. Voor 2000 dollar huur je in de stad circa 261 m², slechts 6,5 m² minder dan in 2019. Dit houdt gelijke tred met andere Europese steden. Savills verwacht dat vrijesectorhuur schaarser gaat worden in Amsterdam. Als gevolg van uitponding door particuliere beleggers, die door het WWS-puntenstelsel geen heil meer zien in het verhuren van hun belegging, zal het aanbod aan huurwoningen dalen. Ook zal er weinig nieuw aanbod toegevoegd worden aan de huurmarkt.

De verwachting is dat als dezelfde meting over 3 jaar weer wordt uitgevoerd eerder sprake zal zijn van stabilisatie of stijging dan daling van de Amsterdamse huurprijzen. Een veranderend huurbeleid met een groter deel van de voorraad gereguleerd, zal net als in steden als Berlijn en Barcelona voor Amsterdam gaan betekenen dat de huurprijzen verder omhoog zullen gaan.

Stijgers

De hardste stijgers waren Miami, Dubai en Singapore. Voor $ 2000 per week kan een huurder in Miami slechts de helft van de ruimte huren die hij in 2019 kon huren - een daling van 412 m² naar 204 m².

In Europa bieden Madrid en Barcelona de beste waarde voor tophuurders. Voor 2000 dollar per week kunnen zij 456 m²  en 428 m² aan eersteklas woonruimte huren, ruim twee keer zoveel als in Londen (170 m²) en Parijs (197 m²). Een begin dit jaar ingevoerd visum voor digitale nomaden zou een grotere stroom van niet-EU-managers en ondernemers naar de Spaanse steden moeten aanmoedigen, waardoor de huurvraag in deze concurrerend geprijsde markten zal toenemen.

Hongkong gedaald

Hongkong was de enige stad in de top vijf waar de huurwaarde sinds 2019 is gedaald, met een daling van 14 procent. Het is de tweede duurste huurmarkt van de 25 steden, met 2000 dollar per week voor ongeveer 116 m² eersteklas woonruimte. Dit is 14 m² meer dan in 2019. De internationale en binnenlandse vraag is hier gedaald als gevolg van pandemie gerelateerde beperkingen en aanhoudende politieke onzekerheden met China.