8.000 extra woningen mogelijk in Amsterdam

In Amsterdam Buitenveldert en Oost worden bestaande huizen opgetopt. Volgens Het Parool kunnen zo 8.000 woningen aan de stad worden toegevoegd.

Het Parool geeft als voorbeeld een gebouw in de Arent Janszoon Ernststraat in Buitenveldert. Hier is een laag toegevoegd aan de voormalige drie etages. De extra laag valt nauwelijks op: alleen de bakstenen zijn wat lichter. Verder is alles hetzelfde gebleven, alleen hoger en met tien extra woningen. Thijs Müller van Creative City Solutions zegt in Het Parool dat met de opbrengst van de nieuwe woningen bovendien het hele pand opgeknapt en deels verduurzaamd kon worden.

Müller denkt in Amsterdam aan de vele galerij- en portiekflats in vijf jaar in totaal 8.000 woningen te kunnen toevoegen. ‘En dat is een conservatieve schatting.’ Hij ziet alleen al in Buitenveldert ruimte voor ten minste 620 extra woningen door optoppen.

Wooncorporatie Eigen Haard is binnen de sociale sector een van de voortrekkers van het optoppen van gebouwen. De corporatie heeft een flat in Amstelveen van een extra etage voorzien. Thijs Faber van Eigen Haard: ‘De flat is uitgebreid van 148 woningen naar 183. De bovenste verdieping is van hout, dat minder weegt.’ De corporatie kijkt nu wat er nog meer mogelijk is bij haar panden.

Er is echter best wat weerstand tegen dergelijke projecten. Architect Harvey Otten, in Het Parool: ‘In een complex met meerdere eigenaren moet je de VvE en eventuele huurders meekrijgen. Niet elke bewoner heeft daar zin in.’ Ook kunnen extra parkeerplaatsen noodzakelijk zijn, of kan de bereikbaarheid van de extra verdieping met lift of trap problemen opleveren. In Amsterdam komt daar het probleem van de erfpacht bij: de gemeente kan de erfpacht verhogen als een pand in waarde stijgt, wat door optoppen gebeurt. Müller: ‘De gemeente heeft nu echter besloten om een vernieuwingsimpuls in het leven te roepen, waardoor in geval van optoppen er korting op de erfpacht kan worden verleend.’

Lees ook:
Ontwikkelaar kan het dak op
Veel potentieel voor optoppen, splitsen en transformeren onbenut