IEF Capital Berlage verkoopt 38 Hema locaties

IEF Capital Berlage heeft 38 Hema winkels verkocht waaronder een Hema winkelpand in Voorburg en Hilversum.

Crossroads Real Estate LLP, een pan-Europese vastgoedadviseur van Crossroads Real Estate Partners en overige institutionele beleggers, kondigt vandaag aan dat zij een consortium van investeerders rondom Crossroads RE Partners heeft begeleid en geadviseerd bij de aankoop van 38 HEMA-locaties in Nederland. De locaties omvatten in totaal een bruto verhuurbaar oppervlakte van circa 110.600 m² en de jaarlijkse huurinkomsten zijn ongeveer € 19 mln.

De aankoopprijs was € 127 mln.

De verkoper is IEF Capital Berlage Fund. De verkoop betreft een aandelentransactie.

De verkochte portefeuille bestaat uit winkels aan hoofdwinkelstraten en andere winkelgebieden in zowel grote als middelgrote steden in heel Nederland, waaronder de Hema vestiging in de Kerstraat in Hilversum en de Koningin Julianalaan in Voorburg.

Na deze verkoop bestaat de IEF Capital Berlage portefeuille, volgens IEF Capital, uit uitsluitend zogeheten Trophy buildings, gelegen op de beste delen in de A-1 winkelstraten van Nederland, waarvan het merendeel is geconcentreerd in de winkelsteden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. 

De voormalige zeven V&D panden uit deze portefeuille zijn inmiddels nagenoeg geheel verhuurd. De panden, voornamelijk die in Amsterdam, Utrecht en Den Haag, worden verbouwd en worden gefaseerd, in de periode van 2017 en 2018, opgeleverd aan internationale en nationale retail ketens.

Oprichter van Crossroads Real Estate Partners is David Gillerman. Hij was eerder Managing Director van Och-Ziff Capital Management, maar verdiende zijn sporen al vroeg bij de vastgoedtak van Lehman Brothers. Eerder dit jaar werd Ian Gear aangetrokken als de financiële topman van het bedrijf. Gear is afkomstig van Ares Management (het oude Area Property Partners).

Gillerman richtte het Crossroads Real Estate Fund op begin 2015 met slechts één investeerder. Het fonds dat vorig jaar van start ging met € 375 mln wordt grotendeels gesteund door de Nederlandse investeringsgroep BXR Group, waarvan Derk Stikker CEO is.

Inmiddels investeren verschillende institutionele partijen in het fonds waardoor het investeringsvolume het afgelopen jaar flink is opgenomen. Doordat het fonds de mogelijkheid heeft gebruik te maken van onder andere mezzanine financiering, is het investeringsvermogen opgelopen tot ongeveer een miljard euro.

Medio 2015 sloot Crossroads Europese Real Estate Fund een samenwerking met DanZep Hotels, de Nederlandse franchisehouder van easyHotel in de Benelux. Crossroads investeerde € 25 mln om de verdere groei van DanZep te versnellen. Het aangetrokken kapitaal zou worden ingezet ten behoeve van enkele projecten in Amsterdam en een ontwikkeling in Brussel.

Over de Hema deal zegt Glimmerman: "We zijn heel blij met deze complexe transactie, die onze portefeuille en onze aanwezigheid in Nederland sterk vergroot. We kijken al heel actief hoe we waarde kunnen toevoegen aan onze nieuwe bezittingen en voor onze huurders."

Crossroads heeft CBRE aangesteld als asset manager voor de portefeuille.