Londen is de meest aantrekkelijke stad om te investeren in studentenhuisvesting, concludeert Patrizia in de Student City Index. Nederlandse steden als Eindhoven, Utrecht en Groningen hebben groeipotentie.
Specifieke studentenhuisvesting wordt volgens de Duitse belegger partij steeds interessanter door toenemende studentenmobiliteit en gebrek aan aanbod. Patrizia wil met de index beleggers beter inzicht geven in waar de omstandigheden voor investeren gunstig zijn en betrok onder meer studentenvraag, academisch niveau en marktdynamiek in het onderzoek.
Londen koploper
Londen is de meest aantrekkelijke Europese stad om te investeren in studentenhuisvesting, gevolgd door Parijs en Berlijn. De top-5 wordt volgemaakt door Wenen en Madrid. Brussel bezet de 7e plaats: 'meertalige hoofdstad met hoge studentenmobiliteit en groeiend industrieel momentum'. Het Verenigd Koninkrijk is hofleverancier met 6 steden in de top-20. Namens Nederland staat Amsterdam in de top-20; Eindhoven, Utrecht en Rotterdam hebben sterke groeipotentie. Volgens Patrizia staat ook Groningen hoog in de lijst.
Eindhoven 'prime potential'
Patrizia heeft vijf soorten markten gedefinieerd voor studentenhuisvesting, variërend van de gevestigde studentensteden met lage risico's en stabiele inkomstenstromen, zoals Barcelona en Londen, tot de meer riskante opkomende steden als Antwerpen en het Noorse Bergen. Twee Nederlandse steden hebben een top 5-positie in deze submarkten: Den Haag staat vierde op de lijst van 'dynamische markten', gevestigde steden met groeipotentie op de middellange termijn. Krakau voert die lijst aan. Eindhoven doet het goed als tweede 'prime potential'-markt: hoge potentiële rendementen, maar weinig institutionele liquiditeit. Alleen Grenoble scoort daar hoger.
Nederland zit in de middenmoot gemeten naar bed-studentratio: per 100 studenten zijn er 12 bedden beschikbaar. Het Verenigd Koninkrijk scoort met een ratio van 27% het hoogst. Duitsland en België zitten onder de 10%.