Renovatie Blaak 34 brengt oude grandeur terug

Begin december wordt gestart met de renovatie van het voormalig bankgebouw aan de Blaak 34 in Rotterdam. Dit kantoorgebouw van 9500 m² is eigendom van de Duitse belegger Real IS.

Het Rijksmonument, ooit op de lijst voor sloop, wordt gekenmerkt door een bijzondere bakstenen gevel met statig portaal en prachtige natuursteen entree. Door eerdere bouwkundige ingrepen heeft het veel aan kwaliteit ingeboet. 

Opdrachtgever Real IS brengt met deze herontwikkeling de oude grandeur terug en voegt tegelijkertijd flexibiliteit en diversiteit toe. Het gebouw uit de wederopbouwperiode wordt geschikt gemaakt voor verschillende soorten gebruikers met variërende indelingen. Het ontwerp is van V8 architects.

De gevel en de monumentale ruimten blijven intact. De begane grond wordt door het gedeeltelijk verwijderen van de eerste verdieping verbonden met het atrium, dat zo als kloppend hart van het gebouw zal functioneren. Het atrium wordt volledig bekleed met textiel en vormt volgens de architect een spectaculaire ontmoetingsruimte. Het daklicht in het plafond van de voormalige effectenhal wordt in ere hersteld waardoor er weer licht vanuit het atrium naar de ontvangsthal tussen de kluizen kan schijnen.

De renovatie is gereed in 2017. Het projectmanagement wordt gedaan door Savills, Van Rossum is de constructeur en Deerns de installateur. DGMR is verantwoordelijk voor de akoestiek en bouwfysica.

DTZ Zadelhoff, sinds 15 november 2016 onderdeel van de Cushman & Wakefield groep, is verantwoordelijk voor de verhuur.