Bestuurlijke crisis bij NRVT

Het voltallige bestuur van het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) is, amper een half jaar na aantreden, al weer afgetreden. Dat hebben de nu vertrokken waarnemend voorzitter Ruud Leether en penningmeester Hans van Vark gisteren bekend gemaakt.

Al langer ging in de markt het gerucht dat het vanaf de start fors bestuurlijk rommelde in het NRVT, dat begin dit jaar van start ging. Eerder dit jaar was voormalig partner van Boekel Els Swaab als voorzitter afgetreden.

In een verklaring zeggen de vertrokken bestuurders dat er verschil van mening bestond tussen het bestuur en de voorzitter van de centrale raad over de wijze van omgang met de statuten van de NRVT. Naar verluidt zou het conflict gaan over het feit dat het bestuur zichzelf een grotere rol zou willen toekennen dan de centrale raad, met daarin een reeks van brancheverenigingen waaronder NVM, RICS en IVBN, zou willen toestaan.

‘Tevens hebben wij bij onze besluitvorming betrokken dat de uitvoering van noodzakelijke  activiteiten door deze voortdurende discussie wordt vertraagd en de NRVT daardoor ook beschadigd kan raken. Daarmee zou het publieke belang waarvoor de NRVT staat en met het oog waarop wij ons destijds voor een bestuursfunctie beschikbaar hebben gesteld, niet zijn gediend’, zo schrijven de afgetreden bestuurders in een verklaring op de website van het NRVT.

Voorzitter Karel Schiffer van de centrale raad van het NRVT maakte gisteren bekend dat inmiddels Aart Hordijk, onder andere oud-directeur van de Raad Onroerende Zaken (ROZ), is gevraagd als beoogd voorzitter van een nieuw (tijdelijk) samen te stellen bestuur. ‘Een belangrijke taak van het tijdelijk bestuur zal zijn een heroverweging van de statuten in relatie met de beoogde bestuurlijke inrichting van het NRVT, met name ten aanzien van de verhouding tussen de centrale raad en het bestuur.’