Bayside Capital slaat slag van € 70 mln in Nederland

Bayside Capital heeft 6 kantoorgebouwen en 1 winkelcentrum gekocht van IVG Institutional Funds. Het totale metrage van deze portfolio bedraagt circa 52.000 m2 en de aankoopsom is circa € 70 mln.

Bayside Capital heeft 6 kantoorgebouwen en 1 winkelcentrum gekocht van IVG Institutional Funds. Het totale metrage van deze portfolio bedraagt circa 52.000 m2 en de aankoopsom is circa € 70 mln.

De portfolio betreft de kantoorgebouwen Riva in Den Bosch, Holland Office Center in Hoofddorp, Brandweer (Karspeldreef) in Amsterdam, Gemini toren in Capelle a/d IJssel, Bahialaan 200 in Rotterdam en Armada (Gooimeer 11) in Naarden, alsmede het winkelcentrum Hof van Gelderland in Ede. De leegstand in de portefeuille bedraagt 15 à 20%.

Bayside Capital is een dochteronderneming van de Amerikaanse private equity investeerder H.I.G. Capital, dat een belegd vermogen heeft van meer dan € 15 mrd. Met deze aankoop versterkt Bayside Capital haar positie in de Nederlandse vastgoed markt.

Asset manager
Eerder heeft Bayside een logistieke portefeuille voor € 44 mln gekocht. Bayside Capital heeft de ambitie om de komende periode meer Nederlands vastgoed te verwerven. Bayside is vooral geïnteresseerd in distressed en value add vastgoed.

Bayside heeft de portefeuille van IVG aangekocht in samenwerking met UniforeDMC Asset Management, die de deal initieerde. Het is een joint venture tussen de asset manager Unifore Real Estate uit Amsterdam en fund manager DMvoor d Capital uit Laren. Deze joint venture zal het management van deze portefeuille verzorgen.

Prijzen hoger voor distressed vastgoed
Volgens partner van UniforeDMC Erik Dijkema wordt de markt voor het opkopen van distressed vastgoed steeds moeilijker: ‘Dachten verkopers eerder nog een probleem te verkopen, nu zien ze het meer als het naar de markt brengen van een opportunity. De vraagprijzen bewegen daar in mee.’

UniforeDMC Asset Management heeft de acquisitiefinanciering van circa € 50 mln aangetrokken bij de combinatie ING Real Estate Finance en ING Investment Management, de laatstgenoemde handelend namens Nationale Nederlanden.

Het property management is uitbesteed aan Verwey Vastgoed.

Adviseurs
Van Doorne trad op als juridisch adviseur van de koper en StraatmanKoster Advocaten uit Rotterdam als juridisch adviseur voor verkoper. Houthoff Buruma trad op als juridisch adviseur van de financiers. Savills heeft de commerciële underwriting en de taxatie verzorgd namens koper. DTZ Zadelhoff heeft verkoper geadviseerd bij deze transactie.

UniforeDMC Asset Management is een vastgoedorganisatie die zich samen met equity partners focust op het verwerven en beheren van Nederlands commercieel vastgoed. Zij initieert deals, co-investeert en beheert het vastgoed, alsook het arrangeren en beheren van de daarvoor benodigde funding.

Unifore Real Estate beheert onder meer ook één van de silo’s van Eurocommerce voor ING Real Estate.