40% minder geïnvesteerd in Nederlandse hotels

De investeringen in hotelvastgoed in Europa in de eerste zes maanden van 2020 zijn uitgekomen op € 5,7 mrd, een daling van 55% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De markt werd gedomineerd door institutionele beleggers die kozen voor investeringen binnen het eigen content. Uit de rapportage Marketbeat: Europe Hospitality H1 2020 van Cushman & Wakefield blijkt dat ongeveer 79% van het totale volume investeringen betreft die al voor de COVID-19 uitbraak in gang zijn gezet. Desalniettemin zijn er ook substantiële transacties gerealiseerd na de corona-uitbraak waaronder de aankoop van De Ritz in Londen door een investeerder uit Quatar en de aankoop van een nhow-hotel in Berlijn door het Zwitserse Eastern Property Holdings. Het totale volume van transacties die zijn geïnitieerd na de wereldwijde corona-uitbraak bedroeg € 1,2 mrd. 

De meest actieve kopers in de eerste helft van 2020 waren institutionele beleggers (48% van het totaal verhandelde volume) die betere toegang hebben tot kapitaal en die vanwege hun lange termijn beleggingshorizon beter in staat zijn het hoofd te bieden aan conjunctuurschommelingen. Het Verenigd Koninkrijk was de meest actieve beleggingsmarkt gevolgd door Duitsland (€0,9 miljard) en Spanje die een zelfs een recordstijging van 52% realiseerde ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De aankoop van het Madrid EDITION hotel door Archer Hotel Capital van KKH Property Investors voor €220 miljoen was hierin de belangrijkste factor. Ook Griekenland was een van de weinige landen waar het investeringsvolume steeg door de verkoop van twee resorts. Beide verkopen zijn tot stand gekomen na de COVID-19-uitbraak en bevestigen de populariteit van resort-investeringen onder beleggers.

Nederland
In Nederland daalde het investeringsvolume in hotels in de eerste 6 maanden van dit jaar met ruim 40% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het totale investeringsvolume kwam uit op € 216 miljoen (2019: €369) wat met name toe te schrijven is aan transacties die al voor de COVID-19-uitbraak tot stand kwamen.

Ralph van Polanen Petel,  Associate Hospitality Nederland bij Cushman & Wakefield, merkte op: “Het sentiment op de hotelvastgoedmarkt onder beleggers blijft ondanks de COVID-19-pandemie voor de middellange termijn positief. Dat neemt niet weg dat de onzekerheid juist in deze sector groot is en veel investeerders nog even afwachten welke prijsaanpassingen er gaan komen bijvoorbeeld als gevolg van gedwongen verkopen. Wij verwachten dat er in de tweede helft van dit jaar meer activiteit zal zijn door kapitaalkrachtige investeerders naarmate er meer zicht komt op herstel in de markt.”

Gerelateerde artikelen: