Banken zien vraag naar hypotheken opnieuw dalen

De belangrijkste Nederlandse banken zagen in Q1 van 2023 de vraag naar hypotheekleningen met ruim twee derde dalen. Dat blijkt uit de recente Bank Lending Survey van de ECB en DNB.

De ECB en DNB houden driemaandelijks een enquête onder de belangrijkste banken in de eurozone. In Nederland gaat het om grootbanken en gespecialiseerde banken die samen 80% van de financiële markt bedienen. De banken melden dat het aantal hypothekenaanvragen in het eerste kwartaal van 2023 gemiddeld met 67% af nam ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. In de laatste drie maanden van 2022 daalde het aantal aanvragen al met 33% in vergelijking met Q4 van 2021.

De sterk gestegen hypotheekrente, verslechterde vooruitzichten op de woningmarkt en een laag consumentenvertrouwen zijn volgens de banken de belangrijkste oorzaken van het kelderend aantal hypotheekaanvragen. Ook de aanscherping van de interne acceptatiecriteria bij de banken voor het verstrekken van hypotheken, gevoed door de verslechterde kredietwaardigheid van consumenten en sombere economische vooruitzichten, draagt bij aan de daling van het aantal hypotheekaanvragen. Van de grootste landen in de eurozone spannen Spanje, Frankrijk en Duitsland wat dat betreft de kroon. In deze landen nam het aantal hypotheekaanvragen in Q1 van 2023 af met respectievelijk 90%, 80% en 75%.

Nederlandse banken verwachten voor het tweede kwartaal van 2023 een verdere daling van de vraag naar woningkredieten. Ze zien het percentage aanvragen gemiddeld met 83% afnemen.