Oostenrijkse bank Raiffeisen mikt op meer vastgoedinvesteringen in Nederland

Met de aankoop van het circa 50.000 m[sup]2[/sup] tellende kantorencomplex De Admiraal in Nieuwegein doet de Oostenrijkse bank Raiffeisen haar eerste investering in Nederland. De Admiraal, gekocht van Ballast Nedam, gaat voor circa € 120 mln over naar het Raiffeisen-Immobilienfonds, het open-end vastgoedfonds van deze Oostenrijkse bank, dat in februari 2004 het licht zag. Gepubliceerd in PropertyNL Magazine, 9 juni 2005

Met de aankoop van het circa 50.000 m2 tellende kantorencomplex De Admiraal in Nieuwegein doet de Oostenrijkse bank Raiffeisen haar eerste investering in Nederland. De Admiraal, gekocht van Ballast Nedam, gaat voor circa € 120 mln over naar het Raiffeisen-Immobilienfonds, het open-end vastgoedfonds van deze Oostenrijkse bank, dat in februari 2004 het licht zag.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine, 9 juni 2005


De recente Nederlandse aankoop vormt bijna 55% van het huidig fondsvolume van € 220 mln. Raiffeisen wil meer Nederlands commercieel vastgoed in belegging gaan nemen.
Het opvallende aan deze transactie is dat driekwart jaar geleden het Duitse open-end vastgoedfonds Westinvest van plan was om het complex van Ballast Nedam in belegging te nemen. Deze in september 2004 gemelde deal liep uiteindelijk stuk omdat WestInvest te elfder ure van de transactie afzag. Volgens marktkenners ging deze belegging niet naar WestInvest in verband met de problemen bij het Deka-Immobilienfonds van DekaBank. Dit fonds kampte met de naweeën van een ernstige fraude-affaire en een uitstroom van € 1,2 mrd waardoor acute liquiditeitsproblemen dreigden, die slechts op het laatste moment konden worden afgewend door DekaBank.
Hoewel het Düsseldorfer vastgoedfonds WestInvest geheel losstaat van het Deka-Immobilienfonds is WestInvest een 100% dochter van DekaBank. Deze heeft kennelijk voor alle concernonderdelen op de rem getrapt. WestInvest was van plan het complex voor circa € 55 mln te kopen, wat toen een zeer scherp aanvangsrendement van 6,8% zou betekenen. Raiffeisen, een van de grootste banken van Oostenrijk, koopt uiteindelijk voor haar vastgoedfonds een groter deel van het complex tegen een aanvangsrendement dat met circa 7% iets hoger komt te liggen. Van Gool Elburg begeleidde Raiffeisen bij haar eerste aankoop in Nederland terwijl Mavam Participaties optrad voor Ballast Nedam.
Volgens woordvoerdster Sabine Macha van Raiffeisen Immobilien Kapitalanlage-Gesellschaft mbH zal de gehele aankoop van De Admiraal in het Raiffeisen-Immobilienfonds worden ondergebracht. Een aantal kantoren van het complex komen in een speciaal zuster open-end vastgoedfonds, dat uitsluitend voor institutionele beleggers is opengesteld. ‘Onze investeringsstrategie voorziet in nieuwe investeringen in Nederland waarbij de nadruk ligt op verhuurde kantoorgebouwen en logistieke complexen', aldus Macha.
Het gehele complex De Admiraal is verdeeld over zeven gebouwen waarbij nog drie in aanbouw zijn. In totaal wordt 50.000 m2 kantoorruimte gerealiseerd waarbij meer dan de helft, 26.097 m2 door ict-dienstverlener Ordina zal worden gehuurd. Ballast Nedam zal 15.000 m2 van de nieuwbouw – twee geschakelde torens van elk acht verdiepingen – als hoofdkantoor gaan betrekken. Daarnaast zal TCN Property Projects 4000 m2 aanhuren, ook al heeft TCN haar 24% belang in Ballast Nedam recentelijk verkocht. Nog niet eerder is gemeld dat reisorganisator TQ3 circa 3500 m2 in het complex zal gaan afnemen. RH