CBRE: faillissementen hebben beperkte invloed op winkelleegstand

Na een faillissement komt 1 op de 3 winkels niet leeg te staan, blijkt uit een analyse door CBRE van faillissementen van dertig bekende winkelketens de afgelopen vijf jaar.

De toename van winkelruimte wordt beperkt door doorstarts of overname. Wel zijn er verschillen. Winkelunits die beschikbaar komen in wijkwinkelcentra en winkelpanden in de ‘Top 15 binnensteden’ worden gemiddeld sneller opgevuld, dan vastgoed in andere winkelgebieden. Na ongeveer 1,5 jaar zijn de winkels weer opgevuld. Er zijn verschillen tussen steden. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven is de gemiddelde beschikbaarheidsduur met 1¼ jaar relatief laag. Ook de gemiddelde leegstand is hier met 6,1% relatief beperkt. Voor de nummers 6-15 ligt de leegstand met 7,7% hoger, maar de beschikbaarheidsduur uit de analyse is maar net iets langer dan die bij de top vijf. Het gaat daarbij om steden als Maastricht, Groningen, Haarlem en Den Bosch. In kleinere binnensteden buiten de top 15 is zowel de leegstand, als de leegstandsduur vaak een stuk hardnekkiger.

Bij twee derde van alle winkels uit de analyse was geen sprake van een doorstart of overname en kwam de winkel dus beschikbaar. In dat geval duurt het gemiddeld langer voordat de winkel weer gevuld is: 2,3 jaar. Ook hier gaat verhuur in de ‘Top 15 binnensteden’ sneller dan bij de overige binnensteden, al is in dit geval het verschil tussen de top 5 en de nummers 6-15 relatief gezien iets minder groot dan wanneer de doorstarten wel worden meegenomen. Maar er is nog steeds een duidelijk verschil met de kleinere binnensteden. “Dit geeft eens te meer aan dat het risico van leegstand in deze winkelsteden maar net iets hoger ligt dan bij de top vijf. Het zijn geliefde steden voor mensen die een dagje willen gaan shoppen en daardoor ook de plek waar veel retailers willen zitten. Veel beleggers focussen nu vaak vooral op de top vijf, maar het zou dus interessant kunnen zijn eens daarbuiten te kijken. Ook omdat de rendementen daar naar verhouding wat gunstiger kunnen liggen”, aldus de onderzoekers..

Ook is er een verschil te zien in metrages die sneller worden opgenomen in de binnenstad. Winkels met een winkelvloeroppervlak kleiner dan 50m² en – opvallend – de categorie 350-450m² worden het snelst opgevuld. Ook de categorie 75-125m² wordt relatief snel gevuld. De andere groottecategorieën zijn dus minder gewild, met als uitschieter de categorie 300-350m². Het lijkt er dan ook op dat veel retailers geïnteresseerd zijn óf in zeer kleine winkels óf juist in een middenmaat van rond de 400m². De laatste kan een perfecte maat zijn voor veel retailers voor bijvoorbeeld een flagship store, waarbij 300-350m² blijkbaar net een maatje te klein is.

img
Redacteur
Profiel