Ballast Nedam bijna volledig in handen van Renaissance

Ballast Nedam is na eerder aangekondigde claimemissie nu voor 97,8% in handen van de Turkse bouwonderneming Renaissance.

Ballast Nedam is na eerder aangekondigde claimemissie nu voor 97,8% in handen van de Turkse bouwonderneming Renaissance.

De certificaathouders hebben voor 82,6% ingeschreven op de op 14 december aangekondigde claimemissie van circa € 20 mln. De resterende certificaten zullen door Renaissance Infrastructure worden overgenomen, deze onderhandse transactie betreft een bedrag van € 27,6 mln. Hierdoor zal Ballast Nedam binnenkort van de Amsterdamse effectenbeurs Euronext verdwijnen.
De claimemissie dient om de financiële positie van Ballast Nedam te versterken en om haar verplichtingen onder de kredietovereenkomsten na te komen.

Renaissance bracht in de zomer een overnamebod uit op de noodlijdende bouwer uit Nieuwegein. Ballast Nedam kwam door een aantal infrastructurele projecten in grote financiële problemen, zoals de A2 bij Maastricht en A15 Maasvlakte-Vaanplein bij Rotterdam. De verbreding van de A15 en reconstructie van tal van bruggen, viaducten en tunnels is een project van € 1,5 mrd, dat Ballast Nedam samen met bestaat John Laing, Strabag en Strukton uitvoert.

Renaissance werd in 1993 in Sint Petersburg opgericht door de Turkse ingenieur Erman Ilicak. Het hoofdkantoor is gevestigd in Istanbul en Ilicak is nog sinds vorig jaar voorzitter van de familieonderneming. Zijn zus Ipek Ilicak Kayaalp nam zijn positie als CEO over. Zij wordt na de overname ook voorzitter van de raad van commissarissen van Ballast Nedam. Huseyin Avni Akvardar en Emre Baki nemen ook zitting in de RvC. Cenk Düzyol wordt benoemd tot nieuw lid van de raad van bestuur van Ballast Nedam. Tjalling Tiemstra en Jan Bout zullen terugtreden als lid van de RvC.

Renaissance heeft 30.000 werknemers en is actief in 20 verschillende landen. De holding bouwt niet alleen infrastructurele projecten, commercieel vastgoed en woningen, maar investeert ook in vastgoed en andere assets. In totaal heeft de onderneming voor meer dan € 5 mrd aan beleggingen.