Marks & Spencer vertrekt (weer)

Ook ditmaal is het niet gelukt: het verlieslatende Marks & Spencer verlaat het Europese continent.

Marks & Spencer trekt zich terug van het Europese vasteland. In Nederland gaat het om twee vestigingen: aan de Grote Marktstraat in Den Haag en de Kalverstraat in Amsterdam. De vestigingen bij de BP-benzinestations waren al eerder gesloten.

Behalve uit Nederland trekt het warenhuis zich terug uit België, Frankrijk, Estland, Litouwen, Polen, Roemenië en Slowakije. Marks & Spencer in China gaat ook dicht. Alleen in Ierland, Hongkong en Tsjechië blijven er vestigingen open.

Marks & Spencer schrijft al vijf jaar rode cijfers. Ook in de jaren '90 probeerde het Britse warenhuis Nederland te veroveren. In 2001 moesten de winkels in Den Haag en Amsterdam echter ook gesloten worden.

Vooral in Den Haag zal Marks & Spencer grootschalig winkelaanbod op een prominente locatie achterlaten: in de nog niet zolang geleden herontwikkelde Markies huurt het warenhuis 4800 m² winkelruimte. Inclusief opslag en kantoren betreft het metrage 6500 m². Eigenaar is Aachener Grundvermögen.

De Amsterdamse Kalverstraat 226 huurt Marks & Spencer van Syntrus Achmea, het betreft een winkel van 500 m². Eerder al werd bekend dat Marks & Spencer nooit het grotere warenhuis aan het Rokin van 6100 m² zou betrekken: begin dit jaar heeft ontwikkelaar IVY Group voor deze ruimte een deal gesloten met Hudson's Bay.