Giftige cocktail van systeemissues gevaar voor vastgoedfinanciering

'Er zijn nog een aantal systeemissues op te lossen om tot een evenwichtige financieringsmarkt van commercieel vastgoed te komen.' Dat zei Hans Copier, ceo bij Propertize, op De Vastgoedlezing 2016.

De Vastgoedlezing 2016 werd dit jaar door de Amsterdam School of Real Estate georganiseerd in The Loft van de A’dam Toren. Tijdens zijn lezing hield Copier de toehoorders zeven systeemissues voor die de kern zijn van de markt van financiering van commercieel vastgoed. Wanneer deze systeemissues voor de financieringsmarkt worden aangepakt, wordt het weer aantrekkelijk voor grote financiële instellingen.

'Deze systeemissues zullen moeten worden aangepakt, willen wij in de toekomst in Nederland over voldoende vreemd vermogen kunnen blijven beschikken om van een evenwichtige markt te kunnen spreken.' Copier vergeleek in de lezing de crisis uit de jaren ‘80 met de recente kredietcrisis. Vergelijking van beide crisissen laat zien dat de aanleiding telkens een vraaguitval in de woningmarkt is, gedreven door een hogere rente en een afname van beschikbaarheid van krediet.
'Ook het beeld van beide crisissen is hetzelfde. Na een periode van zeer ruime kredietverlening volgt een periode van uiterst restrictieve kredietverlening en daar versterken banken zowel de opwaartse als de neergaande spiraal.'

De zeven systeemissues die de ceo tijdens de lezing behandelde, zijn een giftige cocktail die kan leiden tot een gemiddeld te hoog risicoprofiel voor de financiering van commercieel vastgoed in Nederland. Dit is natuurlijk goed nieuws voor klanten, maar heel slecht nieuws voor een evenwichtige ontwikkeling van de markt.

De issues die Copier met het publiek op De Vastgoedlezing besprak:

Taxatiewaarde als doorslaggevend criterium. Loan-to-waan van de dag
Recourse/non-recourse
Vreemd vermogen/eigen vermogen
Too-big-to-fail klanten
Vastgoed als growth booster
Nut en noodzaak van relatiemanagement
Financiers: marktmaker of marktvolger