Savills: ‘Internationale advocatenkantoren willen kantoorruimte uitbreiden’

Internationale advocatenkantoren doen niet mee met de trend om vanwege thuiswerken kantoormeters in te leveren. De focus ligt op premium locaties en talentbehoud, aldus de Britse vastgoedadviseur Savills.

De conclusie van het rapport 'Global Occupier Markets: Spotlight on the legal sector' van Savills sluit aan bij het onderzoek van PropertyNL naar vastgoedadvocatenkantoren in Nederland: ondanks de terugval in het aantal transacties, nemen de kantoren nog steeds mensen aan. Daarbij kiezen zij steevast voor toplocaties op de Zuidas, zoals Greenberg Traurig (The Valley), NewGround Law (Symphony) en eerder het Utrechtse CMS (Atrium).

In het onderzoek van Savills blijft New York de grootste speler in de juridische sector, terwijl Europese steden zoals Parijs en Brussel ook sterke groei vertonen. New York was goed voor een derde van alle huurtransacties van juristen wereldwijd in de eerste helft van 2024. Ook Europese steden zoals Parijs en Brussel zien echter veel kantooruitbreidingen, wat hen tot belangrijke hubs maakt voor juridische firma’s die zich richten op internationale groei.

Hoewel er geen Nederlandse steden in de top van de lijst staan, bieden de inzichten uit het rapport waardevolle lessen voor Nederlandse advocatenkantoren en vastgoedmarkten. Nederlandse advocatenkantoren, vooral in Amsterdam, richten zich steeds meer op het aantrekken en behouden van talent, wat hen ertoe brengt te investeren in moderne, premium kantoorruimtes die flexibel zijn en de werkomgeving van de toekomst ondersteunen. Dit is essentieel in een tijd waarin hybride werken en technologische vooruitgang, zoals AI, een grotere rol spelen in de juridische sector.

Savills rapporteert dat 40% van de juridische firma’s in Europa zijn kantoorruimte heeft uitgebreid in de eerste helft van 2024. Vooral Parijs en Brussel springen eruit vanwege hun status als internationale, politieke en juridische centra. Voor Nederlandse advocatenkantoren die hun voetafdruk in Europa willen uitbreiden, bieden deze steden aantrekkelijke kansen, niet alleen vanwege hun strategische ligging, maar ook vanwege hun bloeiende juridische netwerken.

‘Wereldwijd richten juridische firma’s zich steeds meer op het bieden van een aantrekkelijke werkomgeving om toptalent aan te trekken en te behouden. Dit leidt tot een blijvende vraag naar premium kantoorruimte, met een positieve impact op zowel de werknemerservaring als het milieu’, aldus Rick Schuham, ceo Global Occupier Services bij Savills.

De juridische sector loopt voorop bij de adoptie van AI en andere slimme technologieën die kantoorruimtes efficiënter maken. Deze ontwikkelingen, samen met een toename in flexibel ingerichte kantoren, zijn vooral relevant voor Nederlandse advocatenkantoren die hun werkruimte willen optimaliseren voor een hybride toekomst.

‘Voor veel Nederlandse kantoren is het vinden van de juiste balans tussen kostenoptimalisatie en het bieden van een hoogwaardige werkomgeving cruciaal’, weet ook Lotte de Jong, hoofd Occupier Services bij Savills in Nederland. ‘Dit vereist een heroverweging van werkplekstrategieën, waarbij technologie en flexibiliteit een belangrijke rol spelen.’

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 9, 27 september 2024