'Veertigduizend nieuwbouwwoningen op plekken waar de lucht te vervuild is'

In Nederland worden tot 2035 bijna veertigduizend woningen gebouwd op plekken waar de lucht te vervuild is, meent onderzoeksplatform Investico na data-analyse van ruim tweehonderd bouwprojecten. 

Het gaat om woningen die kortgeleden zijn gebouwd of om bouwprojecten die al zijn gepland. Gemeenten staan volgens de onderzoekers woningbouw toe op plekken die niet voldoen aan de richtlijn van de GGD. Uit oogpunt van volksgezondheid moet er, zo meent de GGD, niet binnen een afstand van 150 meter van een drukke snelweg worden gebouwd. De minimale afstand tot een drukke buitenstedelijke weg is vijftig meter en bij een drukke binnenstedelijke weg wordt een afstand van minimaal 25 meter wenselijk geacht. Gebeurt dat niet dan komt de volksgezondheid in gevaar. In de lucht rond drukke wegen zit fijnstof en stikstofdioxide. Die aanwezigheid kan astma veroorzaken en verhoogt het risico op bijvoorbeeld longkanker en diabetes.

Investico heeft ook gekeken naar het type woningen. Bij twee derde van de onderzochte projecten gaat het om sociale woningbouw of om huurwoningen voor het middensegment of de vrije sector. Deels betreft het ouderenwoningen. Gemeenten wassen in een reactie op de uitkomsten hun handen in onschuld. Er wordt volgens lokale overheden voldaan aan de wettelijke regels. Europa stelt grenswaarden voor fijnstof en stikstofdioxide, maar naar de smaak van Investico zijn die regels veel te ruim.

 

img
Redacteur
Profiel