‘Stel curator aan voor inzet pop-up stores’

Een flexibel winkelconcept als onderdeel van de programmering voor het gehele winkelcentrum moet gedelegeerd worden naar een curator, die hierbij nieuwe technieken toepast uit de museumwereld.

Door Paul Wessels
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 9, 28 september 2018

Renske Miedema MSc MSRE beschrijft hoe als reactie op de toenemende winkelleegstand het pop-up fenomeen is ontstaan als tijdelijke, symptoombestrijdende oplossing. Dat doet ze in haar scriptie in het kader van de MSRE-opleiding, aan de Amsterdam School of Real Estate Miedema beschrijft dat voor zowel startende ondernemers als bekende merken een pop-up store de mogelijkheid biedt om met relatief beperkte risico’s winkelconcepten te toetsen, een (marketing)actie te initiëren of de strategische ligging te testen. De initiatieven dragen direct bij aan de levendigheid van winkelgebieden. Bovendien is er door de dynamiek op de markt vanuit de retailer vraag naar relatief kleine winkelruimten met een flexibele huurtermijn en neemt vanuit de consument de vraag naar vernieuwing toe.
De scriptie onderzoekt via een enkelvoudige casestudie de toepassing van permanente pop-up stores in winkelcentra. Het succes van ’s werelds eerste Concept Shopping Mall Bikini Berlin in Berlijn onderstreept de constatering dat het in Nederland tijd is voor verandering binnen het winkelvastgoed. In Bikini Berlin zijn op de duurste vierkante meters transparante houten boxen geplaatst. Daarin kan elke retailer tijdelijk zijn eigen kleine winkel creëren met een flexibele, korte huurovereenkomst. Het flexibele concept blijkt in het winkelcentrum van toegevoegde waarde te zijn, omdat de steeds wisselende samenstelling van onderscheidende retailers voor diversiteit zorgt. Daarmee creëert het een aantrekkelijk winkelcentrum waar consumenten willen terugkomen. De belangrijkste conclusie is dat een flexibel winkelconcept als onderdeel van de programmering voor het gehele winkelcentrum gedelegeerd moet worden naar een curator, die hierbij nieuwe technieken toepast uit de museumwereld om een steeds wisselende ‘tentoonstelling’ in het winkelcentrum te organiseren. Daarmee is goed curatorschap de belangrijkste schakel voor de succesvolle toepassing van dit concept.

Van symptoombestrijding naar systeemverandering: een verkennend onderzoek naar de toepassing van een flexibel winkelconcept in winkelcentra, Renske Miedema (scriptie ASRE, 2018)