‘Neem een mediationclausule op in de ROZ-contracten’

Mediation kan een belangrijke rol spelen als een alternatieve vorm van geschillenbeslechting tussen een huurder en verhuurder.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 7, 5 juli 2024

Tijdens de coronacrisis adviseerden onder meer rechters, brancheverenigingen en politici huurders en verhuurders met elkaar in gesprek te gaan om samen ontstane geschillen op te lossen. Aart Jan Verdoold (Dunavast) pleit ervoor om een mediationclausule op te nemen in de algemene bepalingen van ROZ (Raad voor Onroerende Zaken)-modelhuurovereenkomsten. Hij verwacht dat partijen bij het sluiten van een huurovereenkomst eerder genegen zijn om zo’n clausule op te nemen dan dat zij bereid zijn om bij een geschil een mediator in te schakelen.

Mediation kan een belangrijke rol spelen als een alternatieve vorm van geschillenbeslechting tussen een huurder en verhuurder. Er zijn diverse redenen waarom mediation kan worden toegepast:

(1) Conflictoplossing tussen huurder en verhuurder. Mediation biedt een gestructureerd proces waarbij een neutrale derde partij, de mediator, helpt bij het faciliteren van onderhandelingen en het vinden van een oplossing die aanvaardbaar is voor alle betrokkenen en recht doet aan de belangen van partijen.

(2) Kosten- en tijdsbesparing. In vergelijking met gerechtelijke procedures kan mediation vaak sneller en kostenefficiënter zijn. Door gebruik te maken van mediation kunnen partijen geld en tijd besparen die anders zou worden besteed aan langdurige juridische procedures. Bovendien kunnen geschillen vaak sneller worden opgelost via mediation, wat het zakelijke proces bevordert en de kans op escalatie vermindert.

(3) Behoud van relaties. Mediation biedt een mogelijkheid waarin partijen op een constructieve manier kunnen communiceren en samenwerken om geschillen op te lossen, waardoor de relatie tussen huurder en verhuurder kan worden behouden en toekomstige samenwerking mogelijk blijft.

(4) Flexibiliteit en maatwerk. Mediation biedt partijen de flexibiliteit om creatieve oplossingen te bedenken die specifiek zijn voor hun situatie, dit in tegenstelling tot gerechtelijke procedures. Een mediation komt tegemoet aan de individuele belangen en behoeften van de deelnemende partijen.

(5) Voordelen voor de samenleving. Mediation ontlast niet alleen de rechtsspraak, maar het levert ook maatschappelijk winst op als onenigheden en geschillen gezamenlijk worden voorkomen of opgelost. Het zelf of onder begeleiding van een mediator conflicten oplossen leidt tot een meer robuuste en duurzame samenleving met daarbij minder maatschappelijk kosten, ruis en schade.

Door onder andere bewustwording, opleiden van (vastgoed)mediators en stimulerende (overheids)maatregelen te combineren en de samenwerking tussen vastgoedprofessionals, mediators, en beleidsmakers te bevorderen, kan het gebruik van mediation in de vastgoedsector worden gestimuleerd, wat kan leiden tot efficiëntere en bevredigendere geschillenbeslechting. Het standaard opnemen van een mediationclausule is hierin een belangrijke eerste stap.

Aart Jan Verdoold (ceo van Dunavast) deed voor zijn opleiding tot (legal) mediator aan het ADR Instituut onderzoek naar de opname van een mediationclausule in ROZ-huurovereenkomsten