‘Leegstand logistiek vastgoed in Nederland historisch laag’

De leegstand van logistieke ruimte in Nederland is in het tweede kwartaal verder gedaald tot 2,6%, het laagste niveau ooit volgens vastgoedadviseur Savills.

De leegstand verschilt per vestigingslocatie. Zo is de leegstand in Amsterdam rond de 3% en in Moerdijk 1,94%. Ondanks de historisch lage leegstand is volgens Niek Poppelaars, co-head Logistics & Industrial bij Savills in Nederland, logistiek vastgoed in Nederland nog altijd betaalbaar. Niet alleen in absolute getallen, maar ook in procentuele stijgingen.

De gemiddelde kosten van logistieke ruimte zijn in 52 wereldwijde markten tussen juni 2021 en juni 2022 met 8,4% gestegen. De stijging wordt met name veroorzaakt door de groeiende vraag in de nasleep van de pandemie. Londen is met omgerekend € 367 per m2 de duurste logistieke vastgoedmarkt ter wereld. Amsterdam staat op plek 38 van de 52 onderzochte markten; in Amsterdam bedraagt de prijs slechts € 74 per vierkante meter.

“Huisvestingskosten vormen slechts een onderdeel in het besluitvormingsproces van gebruikers om zich op een bepaalde plek te vestigen. Andere belangrijke kosten zijn arbeidskosten en kosten voor elektriciteit en diesel. Deze kosten stegen in het afgelopen jaar wereldwijd met respectievelijk 6% en  39,4%”, zo zegt Poppelaars.

Volgens Savills lijkt de logistiek markt ondanks kostenstijgingen niet af te koelen. De groei van e-commerce en veranderende toeleveringsketens drijven ook de Nederlandse logistieke vastgoedmarkt naar nieuwe hoogten. Afnemend consumentenvertrouwen en hogere energie- en arbeidskosten hebben nog geen invloed gehad op de vraag naar ruimte of huurprijzen. En gezien het gebrek aan kwalitatief hoogwaardig aanbod in veel markten, zullen de huurprijzen voor de best gelegen ruimte waarschijnlijk hoog blijven. Dit zal, aldus Savills, worden ondersteund door een toenemende vraag naar de meest duurzame gebouwen.

 

img
Redacteur
Profiel