Volgens bemiddelaar De Hypotheker is het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een nieuwe woning in het vierde kwartaal met 11 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2021.
De vraag naar woningen is nog altijd groot, maar aspirant-kopers hebben meer moeite om een hypotheek te krijgen. Het gevolg is dat geleende bedragen waarvoor ze in aanmerking komen lager zijn. In december bedroeg de daling van het gemiddelde hypotheekbedrag 13 procent in vergelijking met vorig jaar, de grootste daling ooit, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Bovendien ligt het gemiddelde hypotheekbedrag met € 298.000 in het vierde kwartaal voor het eerst sinds twee jaar onder de grens van € 300.000. Volgens De Hypotheker is het ‘een omslagpunt op de woningmarkt’.
Na een uiterst sterke groei in 2021 – waarbij het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning met 10 procent steeg in vergelijking met 2020 – begonnen de rentes in januari van dit jaar voor het eerst te stijgen. De gemiddelde stijging van de hypotheekrente bedroeg in 2022 ruim 3 procentpunt.
Ter illustratie: in januari stond de 10-jaars rente met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) op 1,1 procent, terwijl deze rente aan het begin van het vierde kwartaal 4,3 procent bedroeg. De afgelopen weken is de hypotheekrente met ongeveer 0,4 procentpunt gedaald.
Onder invloed van de stijgende hypotheekrente is de huizenmarkt al enige tijd aan het afkoelen. In het tweede kwartaal was dit voor het eerst zichtbaar. Hoewel er nog steeds sprake was van een stijging van de huizenprijzen, was deze minder sterk dan de periode ervoor. Per saldo is de prijsstijging op jaarbasis aan het afvlakken. De Nederlandsche Bank verwacht dat zowel in 2023 als 2024 sprake zal zijn van een daling van de huizenprijzen (in totaal 6 procent). Na jaar-op-jaar prijsstijgingen van meer dan 15 en 20 procent in respectievelijk 2020 en 2021, is vooral duidelijk dat de woningvraag en dus het prijsniveau hoog blijft.