‘Financiering vastgoed minder belangrijk voor Nederlandse banken’

Het financieren van vastgoed is voor Nederlandse banken volgens KPMG van steeds minder strategisch belang. 

In tegenstelling tot andere landen in Europa steken banken in Nederland minder gemakkelijk kapitaal in onroerend goed. Dit blijkt uit de jaarlijkse Property Lending Barometer van KPMG, die woensdag 10 oktober is gepubliceerd. ‘De verminderde interesse is het gevolg van wijzigingen in de regelgeving ten aanzien van kapitaalseisen’, licht Frank Mulders van KPMG Real Estate Advisory toe. ‘Daar komt bij dat banken in Nederland een relatief groot aandeel vastgoedfinancieringen op de balans hebben staan.’

Uit het onderzoek van KPMG blijkt overigens wel dat vastgoedinvesteringen in Nederland in de lift zitten. In de eerste zes maanden van dit jaar werd 17% meer in vastgoed geïnvesteerd ten opzichte van het eerste half jaar van 2017. Mulders: ‘De vraag naar financiering zal naar verwachting dan ook blijven groeien, waardoor de totale portefeuille aan vastgoedfinancieringen in Nederland zal toenemen.”

Alternatieven
De toegenomen vraag naar financiering biedt ruimte voor alternatieve financiers, meent KPMG. ‘De onderzochte banken in Europa verwachten dat zij steeds meer concurrentie zullen ondervinden van alternatieve financiers als het gaat om vastgoedfinanciering. In het algemeen zien de banken vooral niet-lokale commerciële banken als de belangrijkste concurrenten’, aldus Mulders. ‘Daarnaast zien de banken in de ontwikkelde landen met name private equity partijen en pensioenfondsen als belangrijke concurrenten.”

In Nederland ziet het adviesconcern ook een toenemend aantal financiers die toetreden tot de vastgoedmarkt. Vaak betreffen dit Angelsaksische partijen (fondsen) die zich focussen op een bepaalde niche, dat kan een product zijn, maar ook een specifiek risicoprofiel. Mulder gaat verder: ‘Om een positie op de markt te verwerven en de hogere rendementseis te rechtvaardigen zijn zij veelal bereid een groter gedeelte van de vastgoedinvestering te financieren. Het totale volume van deze financiers is, mede door de specifieke focus die zij hanteren, echter te beperkt om het ontstane financieringsgat op te vangen.’

Herstructurering
Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat een aantal Europese banken nog altijd te maken heeft met niet-renderende vastgoedleningen. Bij de onderzochte Nederlandse banken levert iets meer dan 10% van de vastgoedleningen een probleem op. Volgens de banken kan bij 70% van deze leningen met succes voor een passende oplossing worden gezorgd.