‘Digitalisering in de bouw neemt toe, maar nog een wereld te winnen’

Een digitaliseringsslag kan helpen om de grote bouwopgaven te verwezenlijken en tegelijkertijd duurzaamheid, betaalbaarheid en veiligheid te verbeteren.

Dat zegt ABN Amro in een vandaag verschenen nieuwe editie van de Stand van de Bouw. Nederland is op het gebied van digitalisering verder dan veel omringende landen, maar er kan nog veel vooruitgang worden geboekt.

Basale taken

Nederlandse bouwbedrijven zetten digitale middelen bijvoorbeeld vooral in bij interne processen. Basale taken zoals project- en klantadministratie hebben daar baat bij, maar er is veel te winnen als bedrijven de ramen openzetten en op zoek gaan nieuwe toepassingen. Slechts 5% van de Nederlandse bouwbedrijven gebruikte volgens het onderzoek in 2023 AI.

Toch is er wel vooruitgang, al is de suggestie van de onderzoekers dat het te langzaam gaat. Tussen 2018 en 2022 groeide het aandeel bouwplaatspersoneel dat dagelijks een digitaal systeem gebruikt van 43% naar 53%. Hier valt volgens de Stand van de Bouw dus nog veel winst te behalen.

Meer werk

26% van het bouwplaatspersoneel geeft aan door technologische ontwikkelingen meer werk te kunnen verzetten in dezelfde tijd en 29% ziet hierdoor fysieke voordelen en ziet het werk lichamelijk minder zwaar worden.

Het onderzoek gaat ook in op eerdere bevindingen van bijvoorbeeld Bouwend Nederland en het Economisch Instituut voor de Bouw. Beter en meer gebruik maken van nieuwe technologieën zoals robots en drones op de bouwplaats, kunnen besparingen opleveren. Ook industrieel bouwen scheelt aanzienlijk in de (arbeids)kosten, wat een mes is dat aan twee kanten snijdt want personeelsgebrek speelt de bouw ook parten. Nog maar betrekkelijk weinig bedrijven maken hier gebruik van, aldus het rapport.