‘Bijna twee op drie starters denkt pas over drie jaar eerste huis te kopen’

Maar liefst 61% van alle starters op de Nederlandse woningmarkt verwacht in de aankomende drie jaar tijd geen eigen huis te kunnen kopen.

Voor de aankomende twaalf maanden geldt dit zelfs voor 77 procent van hen. Dit blijkt uit de Startersbarometer Q3 2024 van adviseur Viisi Hypotheken, een periodiek onderzoek onder 1009 Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar oud zonder koopwoning, uitgevoerd door Panelwizard. De krapte op de Nederlandse woningmarkt is inmiddels zo extreem, dat bijna een zesde van alle ondervraagden nog steeds noodgedwongen bij hun ouders woont. 

In slechts één jaar tijd daalde het percentage starters dat binnen drie jaar een eigen woning kan kopen van vijftig procent in juli 2023, naar slechts 39 procent in het afgelopen kwartaal. Opvallend genoeg steeg over diezelfde periode het aantal starters dat juist binnen twaalf maanden hun slag denkt te slaan, van een vijfde naar een kwart.

‘Voor een grote groep jongeren raakt de droom van een eigen koophuis steeds verder uit het zicht,’ zegt Hergen Dutrieux, medeoprichter van Viisi Hypotheken. ‘Tegelijkertijd is het aandeel starters in het totaal aantal transacties nog nooit zo hoog geweest. In het afgelopen kwartaal ging zelfs 45% van alle verkochte huizen in de bestaande bouw naar een starter.’

Vicieuze cirkel

Als een direct gevolg van de overspannen woningmarkt verwacht 59% van de ondervraagde starters nog zeker drie jaar in hun huidige (huur)woning te moeten blijven wonen. Opvallend genoeg geldt dit vaker voor dertigers (64%) dan voor twintigers (56%). Dit terwijl 55% van alle respondenten aangeeft dat hun huidige woonsituatie niet goed aansluit bij hun woonwensen. De belangrijkste reden om niet te verhuizen, lijkt van financiële aard. Zo zegt 54% van de ondervraagde starters op dit moment financieel niet bij machte te zijn om te verhuizen naar een nieuwe woning. Dutrieux: ‘Het lijkt erop dat veel starters gevangen zitten in deze vicieuze cirkel van duur huren en weinig sparen.’

Uit het onderzoek blijkt verder dat het voor de helft van alle starters momenteel financieel onhaalbaar is om zonder één of meerdere huisgenoten te wonen. Twee derde van hen spaart hierdoor zelfs niet óf minder dan ze eigenlijk zouden willen voor de aankoop van een eigen huis. Van alle respondenten zegt 65% daarom alleen nog maar met financiële hulp van hun ouders en/of familie hun eerste woning te kunnen kopen.