‘Beboet kantoren die minder energiezuinig zijn dan wet voorschrijft’

Kantoren van meer dan 100 m² moeten op 1 januari 2023 een groen energielabel (A, B of C) hebben. Dit is in 2012 wettelijk vastgelegd.

Blog door Tsjalle van der Burg
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 9, 30 september 2022

Op 1 april dit jaar had 46% van de Nederlandse kantoren een groen label. Volgens experts zal op 1 januari een substantieel deel van de Nederlandse kantoren nog geen groen label hebben.

Sluiting van dergelijke kantoren is geen optie, omdat dan ook de huurders en hun werknemers en klanten worden getroffen. Tegelijkertijd lijkt coulance onwenselijk: in gebreke zijnde eigenaren hebben straks niet alleen de wet overtreden, maar ook de energieschaarste vergroot en het milieu geschaad.

Daarom pleit Van der Burg voor een boete, bijvoorbeeld een percentage van de WOZ-waarde van het gebouw. Die kan op dezelfde wijze worden geïnd als de onroerendzaakbelasting.

Een enkele verhuurder zal het groene label nooit halen, en het kantoor verkopen of sluiten. Voor eerlijke concurrentie moet iedereen de wet naleven. Bedrijven die de concurrentie dan niet aankunnen, moeten verdwijnen. Dat versterkt de economie. De huurder zal vaak weinig last hebben van een verkoop van het gebouw. De nieuwe eigenaar zal lopende contracten respecteren, en het gebouw beter isoleren. Mocht het daarvoor te oud zijn, dan is het goed dat het gesloopt wordt of een andere bestemming krijgt. De huurder kan dan een moderner kantoor betrekken.

Een boete is dus economisch zinvol. Maar belangrijker is dat het niet zomaar laten lopen van vermogende wetsovertreders het rechtsgevoel en de solidariteit versterkt.

 

Tsjalle van der Burg is universitair docent economie aan de Universiteit Twente. Lees zijn hele blog op www.esb.nu

Laatste nieuws

Evenementen