'Amsterdam hoort bij wereldtop van innovatieve steden'

Amsterdam rukt op in de ranglijsten van Europese tech locaties en is één van de meest innovatieve steden in de wereld. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport Global Cities van internationale vastgoedadviseur Knight Frank.

Het rapport beschrijft de ontwikkelingen in de meest prominente steden in de wereld. Voor het eerst is nu ook Amsterdam in het rapport opgenomen. Aan het rapport is meegewerkt door NL Real Estate, de Nederlandse partner van Knight Frank.
Wouter Winkel, partner NL Real Estate: ‘Knight Frank bediend wereldwijd de top van de woningmarkt via een sterk netwerk van ‘private wealth’ en is ook wereldwijd actief als commercieel vastgoedadviseur.’ Aan dit rapport zien we hoezeer Amsterdam is opgerukt naar de eredivisie van internationale steden waar talentvolle mensen graag willen wonen en werken.’                                                          

Het rapport van Knight Frank haalt aan dat vice-burgemeester Kajsa Ollongren (D66) van Amsterdam de ambitie heeft uitgesproken dat Amsterdam verder moet uitgroeien tot één van Europa’s belangrijkste technologische hubs, naast Londen en Berlijn.
Michiel Mutsaerts, consultant van NL Real Estate: ‘In Amsterdam wordt een gezond ecosysteem van start-ups opgebouwd dankzij de steun van privaat-publieke samenwerking zoals Amsterdam Smart City, StartupAmsterdam en de initiatieven van StartupDelta.’ Mei dit jaar werd weer het event Startup Fest Europe georganiseerd, met als belangrijkste spreker ondermeer Apple-topman Tim Cook.
‘De start-up gemeenschap in Amsterdam wordt gestimuleerd door de "verhuurders van de toekomst" zoals onder andere B.Amsterdam, WeWork en Spaces die nieuwe, alternatieve vormen van werkomgevingen aanbieden die afwijken van conventionele kantoren.’
Dit jaar werd een nieuw initiatief voor een broedplaats gelanceerd onder de naam TQ door de uitgever van ‘tech news’ The Next Web, in samenwerking met onder meer Google en Booking.com.

Het rapport Global Cities wijst op een aantal opmerkelijke succes van Nederlandse techbedrijven met als meest opmerkelijke het verhaal van Ayden dat online betalingen verzorgt voor klanten waaronder Facebook, Netfilx, Spotify, Uber en Airbnb. Ayden is de eerste “Unicorn” – een start-up met een waardering van meer dan één miljard dollar - in Nederland. Andere bekende techbedrijven in Amsterdam zijn platform voor hotelboekingen. Booking.com, WeTransfer (overdracht bestanden) en bouwer van navigatiesystemen TomTom.
Amsterdam heeft ook enkele van ‘s werelds meest innovatie bedrijven naar zich toegehaald, zoals Uber, Netfilx en Tesla. Deze bedrijven hebben de stad gekozen als locatie voor hun Europese hoofdkantoor. De onderzoekers van Knight Frank stellen: ‘Nederland en Amsterdam zijn aantrekkelijk wegens een gunstig fiscaal klimaat, goed opgeleide mensen die goed engels spreken en internetverbindingen die tot de snelste in de wereld horen.’                                          

Wat zwaar weegt is dat Amsterdam consistent in de ranglijsten voorkomt als een van de meest leefbare steden in Europa. De stad kent een grote internationale gemeenschap en heeft een rijk cultureel leven. Dat spreekt jonge tech professionals aan. De geografische positie en de nabijheid van Schiphol maken de stad zeer bereikbaar.                 
De onderzoekers van Knight Frank hebben ook kanttekeningen: De techsector in Amsterdam heeft nog een weg af te leggen voordat het de omvang bereikt van Londen of Berlijn. De kracht is echter dat door de relatieve kleine omvang sprake is van een internationale visie. Vanaf de start kijken start-ups buiten de nationale grenzen naar de wereldwijde markten.