Uit onderzoek van milieuorganisatie Natuur & Milieu, in samenwerking met architecten en ingenieursadviesbureau Sweco, blijkt dat de verstening in de 30 grootste gemeenten van Nederland de afgelopen vijf jaar flink is toegenomen. Met name in de vier grote steden hebben inwoners nauwelijks openbaar groen tot hun beschikking.
Het aantal vierkante meters openbaar groen per huisadres daalde de afgelopen jaren met maar liefst 24%, zo blijkt uit het onderzoek van Sweco en Natuur & Milieu dat wordt gepresenteerd aan de vooravond van de Woontop die VRO-minister Mona Keijzer op 11 november organiseert.
In de 30 onderzochte gemeenten is 658 hectare minder groen is te vinden dan 5 jaar geleden. Dat is een daling van 2,5%, terwijl het aantal woningen juist flink is toegenomen. De helft van alle buurten is op dit moment versteend. Dat wil zeggen dat er minder dan 75m2 openbaar groen per woonadres is, of dat er in een buurt niet minimaal één hectare aaneengesloten groen is.
Versteende G4
Een kwart van de buurten heeft minder dan 30 m2 openbaar groen per woning en valt daarmee ruim onder de norm. Ook valt op dat er grote verschillen zijn tussen buurten in de hoeveelheid openbaar groen per woonadres. In de vier grote steden Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag wordt deze richtlijn bijna nergens gehaald, daar zijn zelfs 7 van de 10 buurten versteend. In totaal nam het aantal versteende buurten in de onderzochte steden de afgelopen vijf jaar met bijna 8% toe.
Rob van Tilburg, directeur Programma’s bij Natuur & Milieu: ‘Vrijwel iedereen erkent het belang van groene steden en het plezier van een park dichtbij en mooie bomen. En toch leven steeds meer mensen in buurten van beton, steen en asfalt’.
Lees ook: Huismus kan fluiten naar verplichte nestkast bij nieuwbouw
De organisatie roept de Rijksoverheid en gemeenten op deze negatieve trend te keren: ‘Groen krijgt uiteindelijk geen prioriteit in besluitvorming. Groenvisies blijven daarmee een papieren werkelijkheid. Daarom hebben we landelijk beleid en regelgeving nodig om zo een minimale hoeveelheid groen te waarborgen. Investeren in groen betekent investeren in volksgezondheid en het voorkomen van hitte en wateroverlast’, aldus Van Tilburg.
Minder patiënten
Eerder rekenden experts van Sweco uit dat vergroening van de leefomgeving van een derde van de Nederlandse bevolking het aantal patiënten met ruim 62.000 vermindert. 'Treurig is om het verschil tussen de hoeveelheid groen per buurt te zien, waarbij er veel buurten zijn waar maar 15 m2 openbaar groen is per woning', aldus Joeri Meliefste, expert stedelijk groen bij Sweco.
Hij vervolgt: 'Een groene stad is gezond, klimaatadaptief en aantrekkelijk voor mens en dier. Bij stortbuien voorkomt voldoende groen dat straten en woningen onderlopen. Daarnaast zorgt stedelijk groen voor verkoeling tijdens steeds warmere zomers. Voldoende vegetatie is daarnaast van groot belang voor de dieren in de stad. Juist door al die voordelen is het vervelend om te constateren dat de verstening in de 30 grootste steden alleen maar is toegenomen.'