De verkoop van de Automotive Campus in Helmond aan Ramphastos, de investeringsmaatschappij van Marcel Boekhoorn, is afgeketst.
De gemeente Helmond heeft de voorgenomen verkoop afgeblazen om te voorkomen dat de campus, waar 1250 mensen werken aan nieuwe technologie in de automotive-sector, in buitenlandse handen zou vallen. Aanleiding is de verkoop door Boekhoorn van de High Tech Campus. In augustus bleek uit onderzoek van het FD en van PropertyNL dat de High Tech Campus niet was verkocht aan een Amerikaanse investeerder, zoals in het persbericht stond, maar dat het Singaporese staatsfonds GIC de facto eigenaar was geworden.
Door de onoplettendheid van overheden verkreeg het Singaporese staatsfonds een cruciaal belang in het Nederlandse hightech vestigingsklimaat, terwijl de Britten juist wisten te voorkomen dat GIC een meerderheidsbelang verkreeg in een High Tech Campus in Oxford.
Na Kamervragen bleek dat de minister de transactie niet kon of wilde terugdraaien, maar dat een volgend geval beter zou worden bekeken. ‘Wat in Eindhoven verkeerd is gegaan, moet hier worden voorkomen’, zegt Serge van de Brug (VVD), wethouder van de gemeente Helmond, in het Eindhovens Dagblad. De gemeente wil in principe wel mede-eigenaar van de campus blijven.
De gemeente Helmond en de provincie Noord-Brabant - beide grondeigenaar - sloten ruim een jaar geleden een voorlopige overeenkomst met een consortium van Ramphastos en het Veghelse bouwbedrijf Van de Ven. De combinatie zou de nog te bebouwen gronden ontwikkelen om de campus verder te kunnen uitbreiden. Van de Ven was al mede-eigenaar van de campus en een deel van de gronden die voor uitbreiding zijn bestemd.
Door met Ramphastos de eigenaar van de Eindhovense campus bij de ontwikkeling in Helmond te betrekken, zag de gemeente grote voordelen voor een samenwerking. Die mogelijkheid viel weg nadat Boekhoorn afgelopen zomer de High Tech Campus verkocht.
‘Daarnaast zien wij het mogelijke risico dat ook de Automotive Campus op termijn in buitenlandse handen kan vallen. Dit vinden wij ongewenst, gezien het grote publieke belang van de Automotive Campus voor Helmond’, aldus het Helmondse gemeentebestuur in een brief aan de gemeenteraad die in handen is van het Eindhovens Dagblad. De zaak is aangezwengeld door Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch (CDA). Hij riep minister Adriaansens van Economische Zaken op om zich met het dossier van de verkoop van de Automotive Campus te bemoeien. Ze zou zich moeten inzetten voor borging van het publieke belang bij de verkoop van het Helmondse bedrijventerrein.
De CDA-fractie verweet het vorige kabinet ‘naïef en passief te hebben gehandeld’ door geen serieuze poging te hebben ondernomen om de High Tech Campus uit buitenlandse handen te houden. Op dat moment was gebleken dat burgemeester John Jorritsma van Eindhoven en eerder Philips hadden gepoogd alsnog een Nederlandse investeerder te vinden voor de campus.
In de ogen van Kamerlid Amhaouch zou ook de Automotive Campus voor staatsdeelneming in aanmerking komen. Met de ontwikkelaar van elektrische zonneauto’s Lightyear en startende bedrijven op het gebied van nieuwe batterijtechnologie kan de Helmondse campus volgens hem uitgroeien ‘tot een van de boegbeelden van de nieuwe economie’.
De gemeente Helmond gaat in de komende maanden onderzoeken ‘welke publieke betrokkenheid nodig is voor een succesvolle toekomst van de Automotive Campus’. In eerste instantie richt ze zich opnieuw op een publiek-private samenwerking.
Als dat de beste optie is, zal de gemeente Helmond wat wethouder Van de Brug betreft voor langere tijd grondeigenaar blijven. Hij acht het mogelijk dat dan andere overheden - waaronder de Staat - zullen aanhaken.
Grondeigenaar Van de Ven is in elk geval bereid om ontwikkelingspartner te blijven. ‘We staan daar heel graag voor open’, laat mede-directeur Stefan van de Ven van het Veghelse bedrijf weten in het ED. Hij toont begrip voor het besluit, dat volgens de gemeente ‘in goed overleg’ met de betrokken partijen is genomen.