Van de hoofdredacteur: Hoe dom kun je zijn?

Het was de kersverse voorzitter van corporatie-koepel Aedes, Liesbeth Spies, die zich uit de grond van haar hart over de opstellers van de Voorjaarsnota afvroeg: ‘Hoe dom kun je zijn?’ Is dat terecht?

In deze editie leest u niet veel over domheid, maar over slimme kansen. Zo kunnen slimme vastgoedinvesteerders garen spinnen bij het wispelturige beleid van Trump. Woninginvesteerders krijgen de meeste kansen voor beleggingen. Laat dat nu in Nederland net de categorie zijn waar de meeste vraag naar is. Zou het geld dan toch tegen de landsgrenzen klotsen? Het enige wat het kabinet hoeft te doen is de grens openzetten. Met een betrouwbare overheid zijn ze er zo weer: de internationale woningbeleggers die Nederland vorig jaar de rug toe hebben gekeerd.

Ook Nederlandse institutionele beleggers staan klaar. ABP heeft € 5 mrd extra voor woningen op de plank liggen. De corporaties van Liesbeth Spies staan eveneens te springen om te investeren. Hun verenigde inspanningen bieden een enorme kans om de woningtekorten in te lopen.

Maar nu ligt daar de Voorjaarsnota, waarin staat dat het kabinet de sociale huren bevriest. Met die bevriezing tart je het lot van elke belegger en sociale investeerder, zelfs zonder winstoogmerk. Welke partij kan een woning ontwikkelen met stijgende bouw- en grondkosten, maar bevroren huurinkomsten? In één klap zijn alle internationale beleggers die stonden te trappelen aan de landsgrenzen weer terug naar het buitenland gejaagd. Met deze nota houdt ABP zijn hand op de € 5 mrd-knip en stoppen de corporaties met ontwikkelen. Ze kunnen verder met hun winterslaap; van investeren zal het toch niet meer komen. Je hoeft geen groot voorspeller te zijn om te weten wat dat betekent: een woningtekort dat de nu voorspelde 453.000 van 2027 zal overtreffen.

Hoe ontstaat zo’n dom besluit? Waren de Voorjaarsnota-onderhandelaars uitgeput? Hadden ze een pizza nodig om de miljarden woninginvesteringen te ontwarren? Nee, het besluit past bij de politieke logica van dit moment. De PVV wilde iets doen voor de kiezers in het sociale domein, maar het mocht niets kosten. Door huurbevriezing ontstaat zelfs een meevaller op de begroting door een half miljard minder huurtoeslag. Dat levert de PVV de ruimte om ook de ‘boodschappenbonus’ binnen te halen. Gefeliciteerd met deze twee kortetermijnoverwinningen. Stuur dit kabinet echter niet om een boodschap voor de langere termijn.

Door Wabe van Enk, hoofdredacteur van PropertyNL
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 4, 25 april 2025

 

img
Hoofdredacteur
Profiel