Rijnhaven trekt de kar voor nieuw centrum op Zuid

Met de ontwikkeling van wat straks het Kaapkwartier moet gaan heten, komt er vaart in de hele gebiedsontwikkeling die van het gebied rondom de Rotterdamse Rijnhaven een nieuw centrum moet maken. Het lonkende perspectief voor de landtong is nog wel even wennen voor prospects.

De eerste zwemmers waagden afgelopen zomer al een duik in de Rotterdamse Rijnhaven. De aanleg van het toekomstige drijvende park met stadstrand is nog in volle gang, maar de contouren zijn vanuit het nieuwe appartementengebouw Bay House al goed zichtbaar.

De gevelbrede en 10 meter hoge glasgevel van het trophy appartement The Box van 1000 m² biedt zicht op heden, verleden en toekomst: voor je neus de Rijnhaven en daarachter de Wilheminapier met iconische hoogbouw als De Rotterdam en Montevideo.

‘Het gebied rondom Rijnhaven moet echt een tweede stadscentrum worden’, vertelt Daniël Ehrlich, makelaar bij De Mik Real Estate Partners. De Mik is als adviseur betrokken bij de verhuur van de commerciële ruimten in The View, een grote mixed-use ontwikkeling aan de Rijnhaven op Katendrecht. Dit project bestaat uit Bay House, het Eurostars 5-sterrenhotel, Porter House en een volledig onderkelderde parkeergarage met twee lagen, in gang gezet door ontwikkelaar The View of Rotterdam. ‘Je hebt het in totaal over 90.000 m², met niet alleen woningen, maar ook winkels, hotel en kantoren’, aldus Ehrlich. ‘The View is daarmee eigenlijk de proef op de som voor het realiseren van de gebiedsontwikkeling Rijnhaven, met alle functies en levendigheid die daarbij horen.’

Bay House

Bay House bestaat uit 88 luxe koopappartementen – waaronder het penthouse – en 22 huurappartementen aan de achterzijde. De laatste zijn in handen van het Schiedamse D&S Groep en Welgelegen Monumenten, het vastgoedbedrijf van de Rotterdamse ondernemer Michel Perridon. Bay House is inmiddels volledig opgeleverd en de eerste bewoners hebben er hun intrek in genomen. In de plint heeft ontwikkelaar The View of Rotterdam diverse horeca- en retailruimtes gerealiseerd, die momenteel te huur worden aangeboden.

Eurostars-hotel

Ten oosten van Bay House, ook direct aan de kade van de Rijnhaven, bevindt een ander multifunctioneel gebouw zich in de laatste bouwfase. Hier wordt volgend jaar een Eurostars-hotel geopend, met 188 kamers op de bovenste zeven verdiepingen. Het gebouw wordt gedeeld met een kantoorvloer van bijna 2000 m² en in de plint zijn winkels (aan de Bundweg) en horeca (aan de Rijnhavenzijde) voorzien.

De tweelaagse parkeergarage met 450 plaatsen onder The View ligt er al meer dan 12 jaar. Het is een stille getuige van het European China Centre dat er zou gaan verrijzen. Het voorziene multifunctionele complex met woningen, hotel en kantoren, een samenwerking tussen de Shanghai Construction Group en VolkerWessels Vastgoed moest – doorspekt met Chinese elementen – een brug slaan tussen Europa en China.

In 2012, midden in de vorige financiële crisis, kwam het project stil te liggen, naar verluidt omdat de Chinese investeerder zich had teruggetrokken. The View of Rotterdam trok het project in 2016 door een overname uit het moeras en zette de plannen vrijwel ongewijzigd voort. In 2020 begon Van Omme de Groot met de bouw.

De tweede fase van gebiedsontwikkeling The View of Rotterdam, die straks het Kaapkwartier moet gaan heten, bestaat uit de bouw van woontoren Porter House op de hoek van de Hillelaan en de Brede Hilledijk, op de plek waar al sinds 2018 een tijdelijke Jumbo-supermarkt staat. Hier moeten 262 koop- en huurwoningen in verrijzen met – alsnog – een permanente nieuwe Jumbo op de begane grond.

Bont verleden

Los van de plannen van The View of Rotterdam zijn er achter woongebouw Bay House, aan de Brede Hilledijk, alweer plannen voor twee nieuwe woontorens van 70 meter hoog waarin BPD en Van Wijnen 482 woningen willen realiseren. Het project draagt de werknaam Bund, genoemd naar de bekende Boulevard in Shanghai en refererend aan het bonte verleden van Katendrecht, waar onder meer talloze Chinese arbeiders en zeelieden hun domicilie hadden.

Ten westen van Bay House zijn de resterende haven- en productactiviteiten te zien, die steeds meer westwaarts zijn getrokken.

Er lonkt ook een nieuwe toekomst voor de buren van Codrico, een voedingsmiddelenbedrijf dat op termijn naar de Spaanse Polder verkast. Onder aanvoering van ontwikkelaar Red Company moet hier een woontoren van 220 meter hoog komen als onderdeel van een complex met onder meer 1500 woningen en 10.000 m² kantoorruimte. Met een beetje fantasie kan bouwmeester Nanne de Ru vanuit zijn drijvende kantoor in de Rijnhaven de ontwikkeling vast in de gaten houden.

Aan de oostzijde liggen achter het stadspark met het getijdenstrand in wording drie nu maagdelijke plots, waar woontorens zijn gepland. Naar verwachting zal het nieuw aangewonnen land eind 2027 gereed zijn en toegankelijk voor de eerste bezoekers. Uiteindelijk moeten er op de kop van de Rijnhaven maar liefst 3000 woningen verrijzen, veelal in (super)hoogbouw. Daarbij wordt uitgaan van sociale huurwoningen, middeldure huur- en koopwoningen en dure koopwoningen.

Pakhuis Santos

Aan het Shanghaiplein, achter de eerste fase van The View, wordt de laatste hand gelegd aan het vernieuwde Pakhuis Santos. Hier zou oorspronkelijk het Duitse designwarenhuis Stilwerk in trekken, maar dat zag vorig jaar af van de plannen omdat de kosten te hoog waren opgelopen. Stichting Droom en Daad van de familie Van der Vorm trok maar weer eens de portemonnee en zorgde ervoor dat het Nederlands Fotomuseum, nu nog gevestigd in gebouw Las Palmas op de Wilheminapier, volgend jaar verhuist naar het pakhuis. Even verderop is het Landverhuizersmuseum, een andere gift van de familie Van der Vorm, al bijna klaar.

Wennen

De opwaardering van dit deel van Rotterdam is nog even wennen voor prospects die zoeken naar een commerciële ruimte of kantoor, stelt Ehrlich. ‘Het is soms nog moeilijk om je voor te stellen dat dit een plek wordt waar je graag wilt zijn’, stelt de makelaar, terwijl hij uitkijkt op de laatste strook verpauperde bedrijfshalletjes die nog overeind staan aan de Brede Hilledijk en die uiteindelijk ook goeddeels aan de slopershamer zullen moeten geloven. ‘Vroeger had je hier niets te zoeken, maar daar is met de herinrichting van het Deliplein, Fenix I en de Theater Walhalla al enorm verandering in gekomen.’

Die twijfel zit er nog wel enigszins in bij de grote kantoorhuurders met wie Ehrlich gesprekken voert. ‘Je moet bedrijven echt het gebied intrekken, laten zien en ervaren wat hier allemaal aan het ontstaan is. Rotterdam is op kantoorgebied echt een verplaatsingsmarkt. Mondiale nieuwkomers in ons land kijken eerst naar Amsterdam. Wat Rotterdam en Rijnhaven in het bijzonder helpt, is het gebrek aan hoogwaardige kantoorruimte in het centrum, waar bedrijven kunnen doorgroeien. Vandaar dat wij bij de verhuur van de 2000 m² kantoor in The View mikken op één huurder, en niet op multi-tenant. Ambitieuze bedrijven kunnen hier alsnog hun vleugels uitslaan.’

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 9, 27 september 2024