Plannen voor de Scheveningse Pier: twee hotels, winkels en entertainment

Het nieuwe Kijkduin is grotendeels opgeleverd, er zijn nieuwe plannen voor de Pier gepresenteerd en de contouren van de nieuwe Middenboulevard op Scheveningen worden steeds meer zichtbaar. Dat blijkt uit het halfjaarlijkse ‘Voortgangsbericht De Kust Gezond’ van de gemeente Den Haag.

De Pier BV, de huidige ontwikkelaar van de Pier, ontvouwde onlangs de nieuwe plannen voor het vermaarde landhoofd in zee. Dit gebeurde na een participatietraject van twee jaar met omwonenden, ondernemers en andere belanghebbenden. De vernieuwde Pier bevat in de plannen onder andere een combinatie van retail, entertainment, een kleinschalig familiehotel, een viersterrenhotel en een multifunctionele ruimte voor zowel cultuur als conferenties. De ontwikkelaar wil begin 2026 starten met het uitvoeren van de grote verbouwing.

Het plan is voorgelegd aan de gemeente, omdat het op een aantal punten afwijkt van het bestemmingsplan. Het college van B&W komt binnenkort met een inhoudelijke reactie op de plannen.

Wethouder Robert van Asten (Stedelijke Ontwikkeling): “De Pier is een icoon voor Scheveningen en Den Haag met internationale bekendheid. Die willen we behouden voor de stad en toegankelijk houden voor iedereen. De Pier mag weer gaan bruisen. We zijn blij dat er partijen zijn die hier nu de schouders onder willen zetten. De huidige situatie is niet lang meer houdbaar. Letterlijk, want op een aantal plekken is de constructie van de Pier in slechte staat.”

Nieuw Kijkduin

Het Nieuwe Kijkduin werd begin augustus opgeleverd, inclusief de boulevard en het Deltaplein. Inmiddels is het grootste deel van het nieuwe winkelcentrum open, met horeca, appartementen en een ondergrondse parkeergarage. De laatste appartementen waren dit voorjaar klaar. Ook is de nieuwe ondergrondse (gratis) fietsenstalling open, waar ruimte is voor ongeveer 500 fietsen.

Op verzoek van de Kijkduinse ondernemers zijn de werkzaamheden aan het Lage Deltaplein uitgesteld tot na het hoogseizoen. Deze werkzaamheden zouden eigenlijk in juli uitgevoerd worden. In de week van 14 oktober worden de werkzaamheden aan het Lage Deltaplein alsnog gestart. Deze zijn eind november 2024 klaar.

Op 8 juli keerde ook de iconische vuurtoren terug op Kijkduin. Daarmee kreeg Kuikduin na jaren een ‘oude bekende’ terug. Ook de speelboot zal teruggeplaatst worden op de boulevard. Momenteel wordt hier een replica van gemaakt. Daarnaast worden er nieuwe plannen gemaakt voor het Atlantic Hotel. De ambitie van de nieuwe eigenaar is om in het tweede kwartaal van 2025 te starten met de herontwikkeling.

Vernieuwing Middenboulevard

De vernieuwing van de Middenboulevard is begin januari gestart. In het hart van de badplaats tussen de Pier, het Kurhaus en Museum Beelden aan Zee wordt de boulevard opgeknapt en verbreed. De nieuwe boulevard wordt ongeveer 10 meter breder en een stuk groener. Ook komt voor het Kurhaus een plein met een brede trap en hellingbanen naar het strand. De werkzaamheden duren naar verwachting tot de zomer van 2025.

In november 2022 moesten de werkzaamheden op de Middenboulevard vanwege de stikstofuitspraak van de Raad van State plotseling worden stilgelegd. Toen al was bekend dat dit tot extra kosten zou leiden. Inmiddels worden deze kosten op € 6,9 mln geschat. Dit zit hem onder andere in het opslaan van bouwmaterialen, het maken van nieuwe plannen en contracten met derde partijen en onderaannemers die moesten worden verlengd of opgezegd.

Van Asten: “We wisten al lang dat de stikstofuitspraak tot meer kosten ging leiden. Dit project werd in Den Haag het hardst getroffen door de uitspraak. Het is een rekening uit het verleden, maar wel een die we gaan betalen om Scheveningen de nieuwe boulevard te geven die het verdient.”