Certitudo in zwaar weer

De Bossche vastgoedbelegger en -ontwikkelaar Certitudo Capital verkeert in financiële problemen. Het bedrijf heeft uitstel van betaling gekregen voor haar Residential Growth Fund.

Geluiden dat het slecht gaat met Certitudo gaan al langer in de markt rond. Dit wordt nu bevestigd door het Centraal Insolventie Register. Het Residential Growth Fund van Certitudo heeft gisteren uitstel van betaling gekregen. Het is één van de vele entiteiten waarmee het Bossche bedrijf opereert vanaf haar locatie aan de Hambakenwetering in Den Bosch.
Een blik op gegevens van de Kamer van Koophandel en het Kadaster leert dat het bedrijf voor haar (voorgenomen) projectontwikkelingen hoofdzakelijk leunt op non-bancaire financiers en particuliere beleggers, veelal in vorm van een flinke loan to value op basis van een verwachte meeropbrengst na realisatie of transformatie.

De uitdagingen die andere ontwikkelaars eveneens treffen, zoals een fors hogere rente, dit bouwkosten en de oplopene regeldruk raken Certitudo ook. 'Met name de kleinere beleggers raken nerveus', vertelt een bron uit de vastgoedwereld op basis van anonimiteit. 'Die willen hun geld terug. Dat is wat er nu aan de hand is.' 

Begin 2022 werd het bedrijf door PropertyNL nog gewaardeerd op 615 miljoen euro. Sindsdien heeft Certitudo echter de nodige posities waar het zou gaan ontwikkelen terugverkocht. In Apeldoorn moet Certitudo het befaamde Centraal Beheer complex gaan herontwikkelen, maar dit ligt al jaren stil. De gemeente heeft daarom een voorkeursrecht gevestigd op de locatie, mocht Certitudo er weer vanaf willen. 

Op vragen over deze kwestie antwoordde Certitudo toentertijd dat er niets bijzonders aan de hand was en projectontwikkeling in deze tijd nu eenmaal lastig was. De Bossche ontwikkelaar en belegger heeft nog geen reactie gegeven op de surséance voor een van haar entititeiten. 

 

Laatste nieuws

Evenementen