MRP Development wint grote tenders in Amsterdam en Utrecht

MRP Development heeft twee grote tenders gewonnen in Amsterdam en Utrecht. Dat heeft PropertyNL in de markt vernomen. MRPD zegt zelf geen commentaar te willen geven.

Het gaat om de tenders voor de Cartesiusdriehoek in Utrecht en de vakken B&C bij het Amstelstation in Amsterdam.

De Cartesiusdriehoek ligt tussen de Cartesiusweg in Utrecht en het spoor. De gemeente wil hier ongeveer 2400 woningen gerealiseerd zien (1400 koop, 1000 huur) waarvan minimaal 580 sociale huurwoningen en 300 starterswoningen met middelhoge huurprijzen.

NS Stations is eigenaar van de Cartesiusdriehoek, een bedrijventerrein van circa 16 hectare dat ingeklemd ligt tussen de Cartesiusweg en de sporen naar Amsterdam en Den Haag/Rotterdam. Dit bedrijventerrein heeft zijn functie gedeeltelijk verloren.

De Cartesiusdriehoek heeft samen met het Werkspoorkwartier en de 2e Daalsedijk een centrale en strategische ligging in de stad. 

De Cartesiusdriehoek behoort tot het erfgoed van de spoorwegen in Utrecht. Van oudsher werd de Cartesiusdriehoek gebruik als rangeerterrein en werkplaats van de NS. Omdat NS de werkplaatsen niet meer nodig had werden in de loop der jaren verschillende kavels in het gebied in gebruik genomen door andere bedrijven. Voor een deel is deze bedrijvigheid nog steeds gerelateerd aan het spoor zoals de nieuwe verkeersleidingpost Utrecht van ProRail en spoorwegbouwer Volkerrail van VolkerWessels.

Het meest in het oog springende stukje verleden op de Cartesiusdriehoek is het CAB-gebouw aan de Cartesiusweg, het voormalige Centraal Autoherstel Bedrijf uit 1949 dat ontworpen is door spoorwegenarchitect Sybold van Ravensteyn. Naast eigenaar van het sporennet was NS ook grootaandeelhouder van veel bus- en trammaatschappijen. Om al die bussen te onderhouden besloot NS hier een Centrale Werkplaats in te richten. Het gebouw is inmiddels in gebruik door creatieve bedrijven naast opslagruimten. Het CAB-gebouw is een gemeentelijk monument. Naast de cultuur- en architectonische waarde is het CAB-gebouw ook stedenbouwkundig van belang als beeldbepalend gebouw langs de Cartesiusweg en de sporen.

Deze voormalige busremise en werkplaats van de NS wordt de centrale ontmoetingsplek van de wijk. In dit gebouw komen winkels, horeca, maatschappelijke voorzieningen en sport en cultuur. Een tunnel van de Locomotiefstraat naar de Tweede Daalsedijk moet zorgen voor een snelle verbinding met de bestaande stad.

Het winnende plan heeft de naam ‘Blue District’ meegekregen. Het plan is gebaseerd op een wetenschappelijke theorie over plekken op de wereld waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven, de zogenaamde blue zones.

Het nieuwe gebied wordt duurzaam, groen, verkeersarm en krijgt de uitstraling van een park met veel groen en wandelplaatsen. Energie, water en gebruikte materialen in de nieuwe wijk zijn duurzaam, zo kondigt het college aan. De auto krijgt weinig ruimte omdat de locatie bij uitstek geschikt is voor het gebruik van fiets en openbaar vervoer.

Het stadsbestuur schrijft in de tender dat de Cartesiusdriehoek een "stedelijk en groen gebied" wordt om te "wonen, werken en bewegen". Een deel van de wijk wordt verkeersarm en krijgt de uitstraling van een park, met veel groen en wandelpaden.

Naast MRP Development en Ballast Nedam Development bestaat het winnende team uit het Dutch Residential fund van CBRE Global Investors en Portaal voor de afname van de woningen, Mecanoo, Meyer Bergman Erfgoed Programmering en Hylkema, We Drive Solar, Urban Sync, Over Morgen, Antea, RROG, Rebel en C Concept Design. Fakton begeleidde de tenderprocedure voor NS in de vorm van een verkoop in dialoog. De beoordelingscommissie bestond uit vertegenwoordigers van de gemeente Utrecht en NS.

Corporatie Portaal en stichting De Tussenvoorziening passen het ‘gemengd-wonen-concept’ toe voor de circa 600 sociale huurappartementen van de totaal 2600 woningen. Portaal en De Tussenvoorziening hebben ervaring met gemengd wonen projecten opgedaan in ’t Groene Sticht, Parana, Majella-Wonen en Place2BU. Er komt een mix van bewoners in de huurappartementen: starters met een beginnende werkloopbaan, mensen die dakloos zijn geweest en een verstandelijke beperking hebben, mensen die dakloos zijn geweest en het perspectief hebben om binnen drie jaar zonder begeleiding zelfstandig te wonen en senioren uit beschermd en begeleid wonen. ‘Met hun buren maken zij gezamenlijk een nieuwe start. Dit sluit direct aan op de overkoepelende thema’s voor dit gebied, namelijk beweging, gezonde voeding, community, zingeving en ontspanning.’

Het is de tweede grote gebiedsontwikkeling die MRPD in Utrecht heeft. Aan dezelfde westkant van het spoor, maar dan ten zuiden van Utrecht CS en het hoofdkantoor van de Rabobank realiseert het bedrijf al de gebiedsontwikkeling Kruisvaartkade. Hierbij gaat het om 70 eengezinswoningen en 480 appartementen.

Amstelstation

De tweede grote gebiedsontwikkeling die MRPD in de wacht heeft gesleept betreft de blokken B & C bij het Amstelstation in Amsterdam. Het gaat hier om de realisatie van een supermarkt en middeldure huurwoningen op een locatie van 25.500 m2.

In de tender schrijft de gemeente dat zij (een combinatie van) partij(en) zoekt, die twee gebouwen kan ontwikkelen die architectonisch aansluiten bij het monumentale stationsgebouw. De kavels waarop de blokken B & C gebouwd moeten worden, liggen tegenover het station en zijn ingesloten tussen de Julianalaan, Hugo de Vrieslaan, Bertrand Russellstraat en de Maliebaan. De twee gebouwen moeten ruimte bieden aan maximaal 25.500 m² vloeroppervlak voor huurwoningen, detailhandel (waaronder een supermarkt), voorzieningen, broedplaats met werkruimten voor kunstenaars en creatieven en een ondergrondse parkeergarage. De voorzieningen moeten bijdragen aan de levendigheid van het gebied. Het woonprogramma moet voorzien in middeldure huurwoningen voor middeninkomens en gezinnen.

Ook deze gebiedsontwikkeling zou MRPD willen realiseren met Ballast Nedam.

Laatste nieuws

Evenementen