Monumentaal Stationspostkantoor Den Haag verkocht

Het voormalige Stationspostkantoor bij station Den Haag Hollands Spoor is gekocht door Gorter Development uit Wassenaar voor een bedrag van € 8 mln. Dat blijkt uit gegevens van het Kadaster.

Dit voormalige Stationspostkantoor staat achter station Hollands Spoor, op de hoek van de Waldorpstraat (no. 1-9) en de Rijswijkseweg (13-21). Het Rijksmonument is ontworpen de architect Bremer, rijksbouwmeester van 1924 tot 1945. Bremer ontwierp het stationspostkantoor in 1939. Met de bouw werd in 1940 begonnen en nadat het werk in 1942 was stilgelegd, werd het na de oorlog weer hervat om in 1949 te worden voltooid. De sculpturen aan de buitengevel zijn omstreeks 1946 ontworpen door Hildo Krop.

In 1990 werd aan het stationspostkantoor een kantoor toegevoegd, naar ontwerp van Kraaijvanger Architecten. Die tekende ook voor de renovatie van het oude pand. De nieuwbouw werd door middel van drie luchtbruggen gekoppeld aan het bestaande postkantoor. In 1997 verruilde PTT het spoor voor vervoer per vrachtwagen. Het gebouw verloor daarmee zijn oorsponkelijke functie. De nieuwbouw uit de jaren '90 biedt nu onderdak aan onder andere een fietsenwinkel, outdoorwinkel Bever en een klimhal met daarboven kantoren. Dit pand genaamd The Globe  (Waldorpstraat 11-17) zit in een fonds van Annexum.