Neudeflat in Utrecht omgeturnd naar 88 appartementen

De Neudeflat in Utrecht is woensdag opgeleverd. Het voormalige kantoorpand is getransformeerd naar 88 appartementen, die in belegging zijn genomen door Syntrus Achmea Real Estate & Finance.

Het voormalige kantoor, meerdere malen uitgeroepen een van de lelijkste gebouwen van Nederland, is getransformeerd in een moderne woontoren met 88 luxe huurappartementen in de vrije sector, met huren van 900 tot 1130 euro. Deze 2-kamer appartementen zijn gemiddeld 52 vierkante meter groot, hebben een balkon en kijken uit op de Dom en de Oudegracht in de middeleeuwse binnenstad. 

De ontwikkelaar van de transformatie is De Nieuwe Norm en de verbouwing is uitgevoerd door Kwakman uit Volendam. Het ontwerp is van A3 Architecten.

De Neudeflat is een ontwerp van architect HA Maaskant en werd in 1961 opgeleverd. Met zestien verdiepingen en een hoogte van 57 meter was het destijds de hoogste kantoortoren in Nederland.
Syntrus Achmea nam het gebouw over van de EMO Groep. De kelder/begane grond en de eerste verdieping worden in gebruik genomen als horeca.

Syntrus Achmea Real Estate & Finance kan volgens directievoorzitter Henk Jagersma de komende jaren een flink deel van de vraag naar middeldure huurwoningen in Utrecht oplossen. Daarbij kunnen afspraken worden gemaakt over een gematigde stijging van de huren, zodat bewoners zekerheid hebben over hun woonlasten. Maar dan is er wel een concrete bijdrage van de gemeente nodig.

Syntrus Achmea RE&F is namens haar klanten (pensioenfondsen en andere institutionele beleggers) heel actief in Utrecht. De afgelopen jaren zijn meer dan 1000 woningen gerealiseerd, waarvan ruim 400 door de transformatie van voormalige kantoren en bijna 200 in sociaal zwakkere wijken als Kanaleneiland en Overvecht. De overige 400 woningen liggen onder meer in Lombok, Transwijk en Leidsche Rijn. Bijna alle woningen (97%) hebben een huur tussen de 700 en 1000 euro per maand. Juist aan die woningen bestaat in het snel groeiende Utrecht een grote behoefte.

Maatwerk
“Het tempo waarin wij middeldure huurwoningen toevoegen aan de stad Utrecht kan omhoog”, zegt Jagersma. “Onze klanten willen graag in deze woningen beleggen en het kapitaal is beschikbaar. Maar dan hopen we wel dat de gemeente Utrecht helpt met voldoende bouwlocaties en passende grondprijzen, zodat de huren betaalbaar kunnen blijven.”
Jagersma zou de gemeente Utrecht graag maatwerk-oplossingen aanreiken. “Daarbij gaat het om de vragen aan welke type huurwoningen op een locatie precies behoefte is; welke samenhang er is met duurzame oplossingen voor de mobiliteit in de stad; wat de gewenste ontwikkeling is van de huurprijs en welke grondprijs daar bij hoort. Wij kunnen daar gedetailleerde afspraken over maken, zodat er een geheel ontstaat dat goed is voor de stad, voor de bewoners én voor de institutionele beleggers.”