HyGear krijgt nieuwbouw op Kleefse Waard

HyGear, leverancier van waterstof en andere industriële gassen, breidt uit op Industriepark Kleefse Waard (IPKW).

In hun nieuw te realiseren hoofdkantoor worden kantoor-, test-, productie- en labfaciliteiten gecombineerd en op het terrein komt de mogelijkheid waterstof te tanken. Het 2000 m² grote gebouw, dat aan de Westervoortsedijk komt te staan, moet medio 2017 gereed zijn.

Met het nieuwbouwproject zet het Arnhemse bedrijf HyGear een volgende stap in haar ontwikkeling. Nadat ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch het voormalige Akzo-terrein in 2003 overnam, was HyGear één van de eerste nieuwe huurders. "We begonnen hier op IPKW als startup en zijn inmiddels uitgegroeid tot wereldspeler in de waterstof en industriële gassen industrie”, aldus HyGear-directeur Marinus van Driel. “Nu de vraag onze capaciteit overschrijdt, zijn we toe aan deze stap. We kijken enorm uit om te verhuizen naar het nieuwe gebouw.”

Met de realisatie van de tankfaciliteit, naar verwachting het eerste kwartaal van 2017, en de inzet van eigen waterstoftrailers, weet HyGear haar dienstverlening verder uit te breiden en wordt daarmee een totaal leverancier van industriële gassen. Het Arnhemse waterstofcluster – ook HyMove en Nedstack houden zich op IPKW bezig met waterstoftechnologie – krijgt op deze manier bovendien nog meer vorm.

Tot voor kort vond op IPKW vooral herontwikkeling van industrieel erfgoed plaats. Met de aankoop van gronden door IPKW – het park nam half september het BASF-gebouw en de omliggende gronden over van de gemeente Arnhem – en de nieuwbouw van HyGear wordt een nieuwe fase ingeluid, waarbij meerdere hoogwaardige nieuwbouwprojecten mogelijk zijn. In totaal gaat het om circa twee hectare bouwgrond die beschikbaar is voor nieuwbouw.

Kevin Rijke, directeur van IPKW: “Ook bij nieuwbouw houden we als parkbeheerder vast aan onze principes: we gaan samen met de hurende partij het ontwerpproces aan, geven al in het voortraject de gelegenheid mee te denken en we bouwen voor de eeuwigheid. We verwachten dat met deze plannen nieuwe energiegerelateerde partijen naar het park komen. De nieuwbouw voor HyGear is in dat opzicht een prachtige start van een nieuwe fase voor IPKW.”