NN koopt met overname Delta grote woningportefeuille

Als de intentie van verzekeraar NN om collega Delta Lloyd Groep over te nemen slaagt, krijgt NN daarmee ook een omvangrijke woningportefeuille in bezit.

Delta Lloyd heeft een vastgoedportefeuille met een boekwaarde per 30 juni 2016 van € 1,1 mrd, waarvan 89% bestaat uit woningen. Het gaat om circa 5800 woningen. De strategie van Delta Lloyd is in toenemende mate gericht op vrijesectorwoningen. Nederland heeft volgens de verzekeraar een structureel tekort aan huurwoningen. Bovendien beantwoordt het aanbod maar ten dele aan de vraag. Zo is de vraag naar eengezinswoningen groot, maar domineren vooral appartementen het aanbod. De overige segementen waaruit de vastgoedbeleggingsportefeuille bestaat zijn kantoren (4%), vastgoed dat door Delta zelf wordt gebruikt (4%) en een categorie overig.

De categorie boven de zgn. huurliberalisatiegrens vormt een meerderheid van de woningportefeuille van Delta Lloyd. De circa 5800 woningen in de porteuille staan in met name Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland, Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant. De woningportefeuille kent een lage leegstand van 2%.

'Verdere uitbreiding van het aandeel vrijesectorwoningen in onze portefeuille is een strategie gericht op het bijeenbrengen van vraag en aanbod, ondersteund door actief beheer met een scherp oog voor de wensen van de bewoners. De vraag naar ruime, comfortabele en levensloopbestendige huurwoningen in het midden- en hogere segment groeit mede onder invloed van de vergrijzing. Wij beschouwen dit als een beleggingscategorie met lage risico's, een gunstige waardeontwikkeling en een stabiel rendement. Bovendien zien wij ook tevreden bewoners als een belangrijke indicatie van succesvol beleggen.'