Zuidas: torens van meer dan 100 meter op komst

De Zuidas in Amsterdam gaat de komende jaren echte hoogbouw krijgen. De gemeente is met verschillende partijen in overleg over kantoor- en woontorens van meer dan 100 meter. Op de Zuidas geldt nu een maximale bouwhoogte 75 meter.

De Zuidas in Amsterdam gaat de komende jaren echte hoogbouw krijgen. De gemeente is met verschillende partijen in overleg over kantoor- en woontorens van meer dan 100 meter. Op de Zuidas geldt nu een maximale bouwhoogte 75 meter.

Dit zegt wethouder Eric van der Burg van Amsterdam (oa. Ruimtelijke Ordening, Grondzaken en Stadsdeel Zuid) in een gesprek met PropertyNL.
De verhoging van de bouwhoogte is mogelijk doordat de gemeente mede-financier is van een tweede radarinstallatie die momenteel wordt neergezet op het voormalig vliegveld Soesterberg. Het vliegverkeer rond Schiphol kan daardoor in de gaten worden gehouden vanuit twee radarposities waardoor de nu gehanteerde bouwhoogte kan komen te vervallen. Overigens zal het ministerie van Infrastructuur de plannen op dit punt moeten goedkeuren.

Volgens Van der Burg is er vanuit de markt grote belangstelling om tot verdichting te komen op de Zuidas door hogere torens neer te zetten dan wat nu gebruikelijk is. Met welke partijen de gemeente in gesprek is wil hij niet zeggen. Bekend is dat CBRE Dutch Office Fund, eigenaar van WTC Amsterdam, overweegt het gebouwencomplex uit te breiden met een nieuwe toren. Daarnaast is de kavel P15, tegenover het hoofdkantoor van ABN Amro, in een vergevorderd stadium van besluitvorming. Daarvoor zijn in ieder geval nog steeds OVG en G&S in de race maar of zij ook projecten op tafel hebben gelegd die richting 100 meter of hoger gaan wilde Van der Burg bevestigen noch ontkennen.

Bij het Atrium-gebouw heeft eigenaar Victory Advisor ook een uitbreiding met twee torens in de planning.
Daarnaast ontwikkelt eigenaar CRI naar verluidt samen met Provast plannen voor de herontwikkeling van de zogenoemde Atrium-torens (of Tweeling Torens) tussen WTC en Atrium, die door Stibbe en AkzoNobel worden verlaten.

Wellicht gaat de verruiming van de bouwhoogte ook gevolgen hebben voor de plannen van het Rijk en de gemeente Amsterdam met de herontwikkeling van het Parnassus-complex. De Rijksgebouwendienst realiseert (deels) ter plekke van het huidige gerechtsgebouw aan de Parnassusweg in Amsterdam een nieuw gebouw voor de rechtbank. Volgend jaar al start de bouw van een tijdelijke rechtbank. Die wordt in 2016 opgeleverd. Eind 2017 volgt de bouw van de definitieve rechtbank. In 2021 wordt die in gebruik genomen.

De Zuidas kent overigens wel een aantal kantoorgebouwen van 100 meter. Het betreft de toren van ABN Amro die dateert van vóór de aanscherping van de luchtvaartregels. Een aantal gebouwen die naderhand in de onmiddellijke nabijheid van het hoofdkantoor van ABN Amro zijn gerealiseerd heeft vervolgens een uitzonderingspositie gekregen op de daarna ingevoerde maximale bouwhoogte.