De weerstand is eerder toe dan afgenomen, maar Rotterdam zet het hoogbouwproject Rise nabij het Hofplein door. De gemeenteraad heeft daartoe het nieuwe bestemmingsplan aangenomen.
Hoogbouwproject RISE moet verrijzen aan het Hofplein op het kruispunt van het Weena en de Coolsingel. Het is een ontwikkeling van initiatiefnemer en projectontwikkelaar RED Company waarvan het voornemen in 2018 het licht zag. Woningbouwcorporatie Havensteder is als grondeigenaar en toekomstig verhuurder van de sociale woningen aangehaakt en de gemeente Rotterdam als grondeigenaar.
In lijn met de stedenbouwkundige opzet van de ontwikkeling wordt een ontwikkeling mogelijk gemaakt met drie separate slanke woontorens van 286 meter, 156 meter en 143 hoog, ontworpen door Powerhouse Company (Nanne de Ru), een zusterbedrijf van RED Company.
De eerste woontoren neem het stokje van Rotterdams hoogste over van de Zalmhaventoren (215 meter) en wordt daarmee ook met afstand de hoogste woontoren van het land Een hoek van het oorspronkelijke gebouw wordt als openbaar gebied aan het Hofplein toegevoegd. Hierdoor krijgt het Hofplein een logische, rechthoekige vorm, met een inrichting die past bij de vergroeningsopgave.
Betaalbaar wonen in centrum
Passend binnen het nu aangenomen bestemmingsplan gaan Rise straks 1.477 woningen tellen, 11.850 m² hotel (183 kamers), 26.300 m² kantoorruimte (warvan 1.000 m2 betaalbaar), 2.250 m² horeca en 1.600 m² maatschappelijke voorzieningen. Daarnaast zijn er nog 1.700 m2 additionele ruimte voor commerciele voorzieningen, 508 fietsparkeerplekken en 68 plekken voor autoparkeren ingetekend.
50% van de woningen in het betaalbare segment (waarvan 299 sociale huurwoningen, 1/5 deel middeldure koop en het overige middeldure huur) en 50% vrije sector huur en koop.
Hiermee voldoet het woonprogramma van Rise aan de eerder ingediende motie ‘Betaalbaar een huis kopen in hartje centrum’.
Weerstand tegen sloop
De bouw van Rise betekent ook de sloop van woongebouw Pompenburg waarin Havensteder 226 sociale huurwoningen verhuurt. Van meet af aan zorgt de aangekondigde sloop tot weerstand tegen de plannen. Ondanks de belofte van Havensteder dat de betaalbare woningen terugkeren in de nieuwbouw vrezen de bewoners dat ze straks slechter af zijn dan in de bestaande woningen waarin ze nu naar tevredenheid wonen.
Een aantal bewoners heeft zich verenigd in de Bewonerscommissie Behoud Pompenburg. Zij hebben tot op heden de gesprekken met Havensteder afgehouden, zo schrijft het College van B&W in de brief bij het aangepaste bestemmingsplan aan de raad. Wel hebben de gesprekken met de huurdersvereniging en individuele bewoners geleid tot het Sociaal Plan, dat door Havensteder is vastgesteld. De gesprekken tussen Havensteder en de individuele bewoners worden voortdurend gecontinueerd.
Kritiek uit erfgoedhoek
Daar heeft zich de afgelopen weken een aanzwellend koor van mensen uit de erfgoed- en architectuurhoek bijgevoegd. Het huidige woongebouw Pompenburg (van Havensteder) dat in de plannen tegen de vlakte geldt als exemplarisch voor de typische volkshuisvestingsprojecten van de onlangs overleden architect Carel Weeber. Eerder sneuvelde al "zijn" woongebouw de Zwarte Madonna in Den Haag. In Rotterdam tekende hij voor het iconische wooncomplex De Peperklip op Zuid.
Ondanks het tegenluid heeft de gemeenteraad ingestemd met het bestemmingsplan voor Rise. Dat geldt ook voor twee andere grote projecten: woontoren Lumière en de bouw van een health campus bij het Erasmus MC.