Kabinet voelt weinig voor versoepeling box 3-regels vastgoed

Het kabinet lijkt particuliere vastgoedbeleggers niet tegemoet te willen komen in de veelbesproken tegenbewijsregeling voor box 3, zo bleek donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

De zorgen van Vastgoed Belang dat beleggers door hogere belastingdruk hun woningen van de hand gaan doen, worden breed gedeeld in de Kamer, al is de positie van de PVV op dat vlak nog niet duidelijk. Met name het meetellen van ongerealiseerde waardestijgingen wordt als onrechtvaardig gezien. Maar dat is nu eenmaal door de Hoge Raad zo bepaald, gaf Van Oostenbruggen aan.

Geen tijd, geen geld

Hij voelt er weinig voor om kostenaftrek en verliesverrekening op te nemen in de tegenbewijsregeling. Dat gaat allemaal ten koste van de opbrengsten voor de schatkist (kostenaftrek is jaarlijks een derving van € 200 mln) en de Hoge Raad had het eerder ook niet nodig geacht, zo gaf de staatssecretaris aan in het debat. "In de Wet werkelijk rendement voegen we de kostenaftrek en verliesverrekening wel toe", belooft hij, maar op die wet is het nog wel enkele jaren wachten. De belasting in box 3 leidt zelden tot liquiditeitsproblemen, voegde hij nog toe, omdat vastgoedbeleggers vaak ook nog spaargeld hebben. "Tegelijkertijd voel ik de squeeze. Maar het is echt heel lastig, in tijd, uitvoering en derving."

BBB-Kamerlid Henk Vermeer leek een oplossing te hebben: investeringen mogen wel worden verrekend in box 3. "Mag er dan worden geïnvesteerd in een abonnement voor onderhoudskosten?" Maar nee, daar is de Hoge Raad voor gaan liggen, wist Van Oostenbruggen meteen: "Onderhoudskosten niet, investeren in verbeteringen wel."

Lasten kunnen ook dalen

De staatssecretaris memoreerde verder dat voor particuliere verhuurders de lasten ook kunnen dalen met de tegenbewijsregeling. "Er zijn immers ook jaren geweest dat het rendement op de woningmarkt richting de nul ging. Voor zulke jaren is de tegenbewijsregeling een goede mogelijkheid."  Van Oostenbruggen herhaalde zijn door onder meer Vastgoed Belang tegengesproken beweringen dat particuliere verhuurders woningen hebben verkocht aan koopstarters en dat nieuwbouw het wegvallen van uitgeponde woningen compenseert. En tot slot: "Het gaat om een tijdelijke regeling tot 2028."

Europees geld in geding

Een aanpassing van de leegwaarderatio, ook bepleit door Vastgoed Belang, zit er ook niet in: "Dat heeft alleen zin als er cijfers van na 2020 zijn die laten zien dat de leegwaarderatio is gedaald." Niet onbelangrijk is ook dat de verhoogde ratio onderdeel is van het herstelplan dat Nederland heeft opgesteld om in aanmerking te komen voor Europese steun uit het coronaherstelfonds. Een aanpassing zou Nederland € 600 mln kunnen kosten. Van Oostenbruggen wil wel met "de praktijk" in gesprek over de tegenbewijsregeling, zegde hij toe.

De Tweede Kamer is tot begin maart met reces; daarna wordt het debat hervat.